Nedelja 24.06.2012.
15:11
Srna

I Kapor optužen da je znao ko je "dr Dabić"

Jedan njegov crtež liči na doktora Dabića

Kaporova tvrdi da su zvanični predstavnici tužilaštva neargumentovano i proizvoljno dali izjave o tome da je njen pokojni suprug Momo Kapor 2002. godine uradio crtež za knjigu dečijih pesama Radovana Karadžića "Ima čuda nema čuda", koji navodno predstavlja samog Radovana Karadžića u vreme dok se krio pod pseudonimom "doktor Dabić".

"Da su se makar malo raspitali, dobili bi od mene i od upućehih dokaze da je crtež koji je Momo Kapor napravio, a koji njima liči na Radovana Karadžića, moj pokojni suprug naslikao pre više od 15 godina i da se među njegovim crtežima mogu pronaći još mnogi koji ilustruju likove iz svakodnevnog života, pa i lik 'starca sa šeširom', koji postoji u mnogo verzija", navela je Kaporova.

I general Nebojša Pavković, koji se nalazi u haškom pritvoru, poručio je preko svog advokata da nije tačno da ima veze sa skrivanjem Ratka Mladića.

Advokat Aleksandar Aleksić, povodom izjave tužioce Vladimira Vukčevića da bi jedan od mogućih Mladićevih jataka mogao biti Pavković, rekao je za B92 da nije jasno po kom zakonu je general Pavković kao načelnik generalštaba u to vreme bio nadležan po bilo kom osnovu za penzionisanog generala Mladića.

"Ja sam se čuo telefonom sa njim i ovlastio me je da u njegovo ime kažem da ništa što je gospodin Vukčević rekao, a tiče se generala Pavkovića, nije istina, da za to postoje dokazi, te da je general Pavković spreman da da izjavu tužilaštvu za ratne zločine u vezi sa time što je bilo rečeno na konferenciji za štampu", istakao je Aleksić.

General u penziji Nebojša Pavković nalazi se u Hagu, gde je prvostepenom presudom osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji.

Na konferenciji za novinare srpskog Tužilaštva za ratne zločine o otkrivanju mreže koja je pomagala u skrivanju Mladića i Gorana Hadžića, rečeno je da Kaporov crtež veoma lični na lik doktora Dabića, u koji se prerušio Karadžić dok se skrivao, kao i da bi Pavković mogao biti jedan od jataka Mladića.

2024 © - Vesti online