Nedelja 24.06.2012.
13:27
Vestionline

Crnogorski Otporaši tuže Đukanovića Evropi

Crnogorci već mesecima protestuju protiv režima "vladara iz senke"

Udruženje građana "Otpor diktatorskom režimu" požalilo se Evropi da od uvođenja višestranačja na vlasti sedi ista garnitura ljudi koja kontroliše sve institucije i bogati se uz pomoć organizovanog kriminala.

"U okviru takvog diktatorskog sistema, na čijem čelu se nalazi diktator Milo Đukanović (koji trenutno vlada iz senke), mafijaški bosovi su ugledni članovi društva, dok se novinari koji pišu o takvim anomalijama prebijaju i ubijaju na ulicama", piše između ostalog u pismu ogorčenih crnogorskih građana.

Oni su taksativno nabrojali sve "grehe" Mila Đukanovića i njegovog režima. Građani ga optužuju za deportaciju oko 150 bosansko-hercegovačkih izbeglica u proleće 1992. godine, od kojih su mnoge kasnije ubijene (Đukanović je tada bio premijer Crne Gore ), međunarodni šverc cigareta i trgovinu drogom što je, kako navode, za posledicu imalo i ubistvo više od 30 ljudi. Otporaši bivšeg premijera okrivljuju i za kršenje ljudskih prava, diskriminaciju na nacionalnoj osnovi, uništavanje životne sredine radi bogaćenja pojedinaca bliskih vlasti, korupcionaške privatizacije Telekoma, Elektroprivrede, KAP-a.

Za sve to odgovorna je i Evropska unija, navodi se dalje u pismu. EU je optužena da je jedan od najznačajnijih pokrovitelja takvog sistema jer prećutkuje sve ove afere i bavi se prebrojavanjem donetih zakona umesto njihovim suštinskim kršenjem.

"Morate biti svesni da takvim 'šminkanjem Frankenštajna' usporavate demokratizaciju crnogorskog društva i nanosite ozbiljnu štetu stvarnim demokratskim snagama. Apelujemo na vas da podržite demokratske snage u cilju ostvarivanja uslova za održavanje prvih slobodnih izbora u zemlji i naknadne demokratizacije društva", zaključuje u svom pismu "Otpor diktatorskom režimu u Crnoj Gori - građanska neposlušnost".

2024 © - Vesti online