Nedelja 24.06.2012.
10:28
B92

"Hrvatima zabraniti rad u Britaniji"

Lider britanske opozicije i laburističke stranke Ed Miliband
 

Milliband je priznao kako je njegova stranka, dok je bila na vlasti, olako shvatala neprijateljstvo domaćih radnika prema strancima i taj problem nazivala "predrasudama". Laburisti su, rekao je, na tržište rada pustili previše doseljenika iz istočne Evrope.

Najavio je promenu odnosa laburista prema angažovanju useljenika kako agencije za zapošljavanje ne bi mogle oglašavati isključivo ponudu jeftinije radne snage.

Predložio je da se takvim agencijama uvedu kazne, da se poslodavcima udvostruče kazne za isplatu plate niže od minimalne te da svaki srednji i veliki poslodavac koji zapošljava više od 25 odsto strane radne snage mora to prijaviti organizaciji "Jobcentre Plus", njihovom zavodu za zapošljavanje.

Hrvatske se direktno tiče Millibandov predlog da se granice ne otvore novim članicama Evropske unije. Zemlje EU radnicima iz nove članice, a Hrvatska će to postati 1. jul 2013., mogu ne dopustiti zapošljavanje maksimalno sedam godina.

Iako vladini podaci pokazuju da 370.000 stranaca uzima socijalnu pomoć, šef opozicije Milliband naglašava da je u tom broju srazmerno manje useljenika od britanskih radnika.

2024 © - Vesti online