Subota 23.06.2012.
20:21
smedia.rs

Lav Tolstoj ima 200 potomaka

Lav Nikolajevič Tolstoj

U Rusiji živi dvadesetak Tolstojevih potomaka, u Švedskoj skoro sto, dok su ostali u Italiji, Urugvaju, Brazilu, Americi i Francuskoj.


Svi Tosltojevi potpomci nisu pravoslavci, vec prema saznanjima, ima ih katolika, ali i protestanata.


Vladimir Tolstoj, koga je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno imenovao za jednog od brojnih savetnika, kaže da su se neki 1945. vratili iz tadašnje Jugoslavije u Rusiju.


Ovaj Tolstojev prapraunuk već godinama je direktor memorijala "Jasna Poljana", koji je od Moskve udaljen 200 kilometara, a u kome je slavni pisac proveo najveći deo svog života.


Vladimir Tolstoj je do pre nekoliko godina pozivao Rusku pravoslavnu crkvu da ponovo razmotri okolnosti pod kojima je njegov čukundeda 1901. godine anatemisan i isključen iz Crkve. To isključenje je, kako se navodi, odvojilo znatan deo ruskih intelektualaca od crkve i ta distanca je ostala do danas. Ruski sveštenici vernicima uopšte ne savetuju da čitaju dela Tolstoja.


VIA podseća da je 100. godišnjica Tolstojeve smrti pre dve godine obeležena veoma skromno i da je on ne samo za Crkvu, već i za državu, ostao buntovnik.

2024 © - Vesti online