Subota 23.06.2012.
05:12
Večernje novosti, B92

Dobijena nova formula za vladu?

Izvori B92 potvrđuju da je reč o tesnoj većini od 126 poslanika, ali i da to nije defnitivno rešenje, već da će pregovori biti nastavljeni.

Borba za mesto premijera: Boris Tadić i Ivica Dačić

Prema saznanjima tog lista i prema informacijama kojima raspolaže B92, rešenje je da pored demokrata i socijalista u novi kabinet uđu i SVM, SPO, dva poslanika NP Maje Gojković, kao i Zaharije Trnavčević i Ranka Savić sa liste ''Preokret“.

Ovakva formula za vladu, o kojoj su tri sata razgovarali Boris Tadić, Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma, mogla bi da bude osnova buduće skupštinske većine.

Iako bi ona bila "tesna" i imala 126 poslanika odgovarali bi i DS-u i SPS-u, jer ne bi uključivala ni kompletan LDP, koji ne odgovara socijalistima, ali ni kompletan URS, koji ne odgovara demokratama.

Ipak, nezvanično, Mlađan Dinkić i Čedomir Jovanović još nisu sasvim isključeni iz igre, a ova formula je samo osnov za dogovor, ne i konačno rešenje.

Dačiću se i dalje ne pristaje na tesnu i lako lomljivu većinu, pa će se razgovori o mogućoj „nadogradnji“ pomenute skupštinske većine voditi u narednim danima.

Kako prenose "Novosti", Dačić je svestan da bi bio u senci demokrata ako Tadić bude igrao premijersku rolu i da bi dva glavna politička faktora ostala DS i SNS. Zato ne može olako da odbaci ponudu koju mu iza zavese nude naprednjaci: da on bude premijer, pišu beogradski mediji.

Socijalisti kalkulišu da se takva politička ponuda možda neće ponoviti u skorije vreme ako uđu u vladu sa DS, koja bi, kako kažu, ipak bila kontinuitet koji nije baš dobro ocenjen na izborima.

2024 © - Vesti online