Subota 23.06.2012.
02:42
Politika

Traže se "dileri" maturskih testova

U tužilaštvu proveravaju da li su u pitanju falsifikati ili originali, navodi ''Politika''.

Foto: Ilustracija

"Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo je zahtev policiji radi prikupljanja potrebnih obaveštenja i informacija da bi se utvrdio identitet osoba koje su prodavale testove. Treba da se utvrdi i da li su ti testovi falsifikati ili originali. Pretkrivični postupak je pokrenut, a kada dobijemo odgovore koje tražimo, biće pokrenut krivični postupak," objasnio je za beogradski list portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Istraga je u toku, a sud javnosti je brzopleto upro prst u štampariju, zaključujući da je pod njenim krovom zloupotrebljena privilegija da se prvi put „crno na belo” vide zadaci za ovogodišnji završni ispit. U štampariji tvrde da je to praktično nemoguće. Lista sa pitanjima koja se pred proveru znanja ''prodavala za 1.000 dinara”, ipak, ne izgleda kao originalna koja je otisnuta u štampariji ''Službenog glasnika”.

Da li je strogo poverljivi materijal za malu maturu ''ispao” iz marice u kojoj je transportovan pod nadzorom službenika policije i prosvetne inspekcije? Da li je moguće da je krivica do školskih uprava i škole, takozvanih punktova u kojima su se zapečaćene kutije sa ispitnim pitanjima čuvale u sefu, pod ključem i budnim okom video-nadzora i policajaca, piše ''Politika''.

Nekima je to bilo dovoljno da zaključe kako su u javnost dospele „radne verzije tri kombinacije testa”, i posumnjaju da je štit tajnosti popustio dok su testovi bili u pripremi. Ko je kriv, pita beogradski list.

U Ministarstvu prosvete i nauke i u školama tvrde da nisu znali kako testovi izgledaju pre nego što je izvučena ispitna kombinacija podeljena malim maturantima. Prosvetni vrh je objavio da su stigle ukupno tri dojave o zloupotrebi zadataka za malu maturu u dve osnovne škole ''Braća Baruh” i ''Rade Drainac”.

2024 © - Vesti online