Petak 22.06.2012.
18:35
RTS

Sud okrivio školu za samoubistvo đaka iz Niša

Aleksa Janković: Dečak koji je mesecima trpeo brutalno nasilje u školi na kraju presudio sebi

Posle više meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja koje je trpeo od sedmoro vršnjaka u niškoj Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika", Aleksa Janković je 10. maja prošle godine izvršio samoubistvo, skokom sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.


Iako je više puta imao i fizičke i psihičke posledice - potres mozga, nogu u gipsu, psihijatrijsku dijagnozu "postraumatski sindrom", škola ništa nije preduzela da spreči vršnjačko nasilje. Prekršajni sud u Nišu izrekao je maksimalne zakonske kazne niškoj Osnovnoj školi i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski jer nisu preduzeli propisane mere za sprečavanje dugotrajnog i brutalnog vršnjačkog nasilja nad 14-godišnjim učenikom Aleksom Jankovićem.

Škola je kažnjena sa 500.000 dinara, a Suzana Popović Ickovski sa 50.000 dinara zato što su, kako je navedeno, prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o prekršajima.

Prema navodima presude, škola i direktorka su "krivi su jer su u školskoj 2010/2011. u periodu od 20. 10. 2010. do 10. maja 2011, propuštanjem dužnog nadzora - iako su bili svesni da njihovim nečinjenjem može nastupiti zabranjena posledica, ali su olako držali da neće nastupiti, nisu preduzeli, nisu blagovremeno preduzeli i nisu preduzeli odgovarajuće mere propisane pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru za nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koje se preduzimaju u slučajevima povrede zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja".

Škola i direktorka imaju pravo žalbe na presudu u roku od osam dana od izricanja presude, 18. juna 2012.

Roditelji Alekse Jankovića dobili su dopis MUP-a, koji je radio unutrašnju kontrolu, u kojem se navodi da je utvrđen propust u radu policijskih službenika. I zaštitnik građana utvrdio je propuste i naložio školi da u roku od šezdeset dana dostavi potrebne podatke.

2024 © - Vesti online