Petak 22.06.2012.
17:21
RTS

Minirana kuća srpskog profesora u Prištini

Profesor iz Prištine nije dao svoju kuću nikome

Trajkovićeva je, kako prenosi KIM radio, rekla da je kuća srušena pre četiri dana pošto je u nju podmetnut eksploziv i da je tim povodom u Skupštini Kosova javno zatražila hitnu reakciju odgovornih institucija.

"Đokić i njegova porodica nisu imali pravo, od proterivanja sa ovog prostora, da koriste svoju kuću, ali i nisu želeli da je otuđe, jer su emotivno vezani za taj prostor kao stari i ugledni ljudi", rekla je Trajkovićeva.

"S obzirom na to da je zamenik premijera Hajredin Kući pozvao Srbe da se vrate, kazala sam da bi bilo dobro da sa uglednim profesorom porazgovara i da mu se izvini, da ministar policije utvrdi činjenice ko je to uradio, a da ministar za povratak u vladi Kosova preuzme odgovornost za rekonstrukciju kuće jednog tako uglednog građanina", navela je Trajkovićeva.

Rada Trajković smatra da je to jedini način da se pošalje poruka da je "Srbima mesto ovde, na ovom prostoru i rušiteljima da će sve što su srušili biti izgrađeno".

Kuća porodice Đokić nalazila se u centru Prištine, preko puta zgrade Skupštine opštine Priština, neposredno pored glavnih kosovskih institucija. Đokić je priznati naučnik i istraživač, dobitnik brojnih odlikovanja. U četiri mandata bio je dekan Medicinskog fakulteta.

2024 © - Vesti online