Petak 22.06.2012.
14:29
Srna

"Australija me ostavila na cedilu"

Osnivač sajta Vikilis Džulijan Asanž
 

Asanž je zatražio diplomatski azil kako ne bi bio izručen Švedskoj gde treba da odgovara na optužbe za silovanje i seksualni napad, koje je on odbacio. U svom prvom intervjuu od kada je ušao u ambasadu, Asanž je priznao da nema garancija da će njegov zahtev biti uspešan.

 

Asanž može biti osuđen na smrt

Policija je saopštila da se on suočavasa sa hapšenjem u Velikoj Britaniji jer je prekršio odredbe uslovnog puštanja. Asanž, čiji uslovi kaucije uključuju da mora biti na određenoj adresi između 22.00 i 8.00, došao je u Ambasadu u utorak u londonski kvart Najtsbridž. Govoreći za Bi-Bi-Si program na španskom jeriku predsednik Ekvadora Rafael Korea rekao je da Ekvador uvek brani pravo na život. "U tom smislu moraćemo da proverimo da li je Asanž u smrtnoj opasnosti", rekao je on. On je podsetio da za neka krivična djla za koja se tereti Asanž u SAD može biti osuđen na smrt.

"Ako je od strane Asanža bio prekršen zakon onda to treba procesuirati. Ali moramo da budemo oprezni ako neko izmišlja stvari radi nepropisnog procesuiranja. Moramo sve to da analiziramo", rekao je Korea.

Predsednik Ekvadora rekao je da njegova zemlja razmatra ovaj slučaj. Asanž strahuje da BI, ako bude izručen Švedskoj, to moglo voditi daljem izručenju SAD zbog optužbi u vezi sa sajtom "Vikiliks", a gdje može biti osuđen na smrt.

Ovaj sajt objavio je veliki broj tajnih depeša koje su osramotile nekoliko vlada i više međunarodnih kompanija. U intervjuu za austrlijsku medijsku mrežu ABC Asanž (40) rekao je da ne zna kada će biti doneta odluka.

"Nadam se da će ovo što sada radim privući pažnju na važne stvari", rekao je on.

On je istakao da je uputio zahtev Ekvadoru jer se njegova rodna Australija "efektivno izjasnila da ga ostavlja cedilu" jer je odbila da interveniše u njegovoj planiranoj ekstradiciji.

Optužujući američkog ambasadora u Australiji Džefrija Blejka i australijskoj premijera Džuliju Gilard da koriste "ljigavu retoriku", on je odbacio tvrdnje australijske vlade da on stalno prima savete i podršku konzula.

"Čuli smo da Ekvador poštuje moju borbu", rekao je Asanž, objašnjavajući svoju odluku.

Asanž je proveo treću noć za redom u Ambasadi Ekvadora u Londonu gde traži azil.

2024 © - Vesti online