Petak 22.06.2012.
14:01
S. Đurić - Vesti

Bolje baciti pare u reku nego snimiti CD

Srpska diskografija plaća danak ekonomskoj krizi, pirateriji, ali i hiperprodukciji i nalazi se na korak od potpune propasti. Velike diskografske kuće prestale su da finansiraju objavljivanje albuma, a i većina pevača je shvatila da im se više isplati da objave jednu pesmu kao singl, pa još ako ubodu i hit eto više posla i tezgi.

Pre samo nekoliko godina za objavljivanje albuma sa pesmama najpoznatijih i najskupljih kompozitora trebalo je izdvojiti oko 100.000 evra, danas se cena prepolovila, ali uprkos tome sve manji broj pevača odlučuje se na riskantan korak - objavljivanje CD-a. Jer, kako kažu, sa jednog albuma mogu se izdvojiti dve, najviše tri pesme kao hit, pa zašto onda bacati pare koje je ionako sve teže zaraditi.
 

- Danas ne vredi davati pare za pesme i snimanje CD-a. Malo je dobrih tekstopisaca, sve je teže doći do dobre pesme, a da li je razlog nedostatak inspiracije ili nešto drugo zaista ne znam. Kad me neko pita koja je pesma ove godine bila hit, moram dobro da razmislim i na kraju dođem do zaključka da u stvari nema hita, a kamoli pesme koja će se pevati za tri ili pet godina. I svake godine je sve gore i gore - kaže Nada Topčagić, koja ističe da su došla teška vremena za pevače.


 

- Danas je teško vratiti uloženi novac od albuma, a kamoli nešto zaraditi. Od dva singla još i može, ali od albuma nikako. CD podrazumeva da kupiš deset kompozicija, pa platiš deset tekstova, aranžmana, omot, spotovi, reklama... Od tezgi se to ne može vratiti, pa albume radim isključivo zbog lične želje da imam CD - kaže Ivana Selakov. I Era Ojdanić smatra da su prošla zlatna estradna vremena.


- Pevač koji danas želi da snimi album bolje da ode na Brankov most i tih 10.000, 15.000 ili 50.000 evra baci u Savu. Nijedan CD, čak i najvećih zvezda sa estrade, danas ne može da se proda, pa je o tiražima besmisleno govoriti.

Zato je snimanje albuma čisto bacanje para. Mi pevači povremeno snimimo singl, da imamo nešto novo da otpevamo u nekoj od emisija, jer na tezgama uglavnom pevam stare hitove. Prošla su vremena kada se zarađivalo od albuma. Sećam se da mi je 70-ih godina moja diskografska kuća Diskos iz Aleksandrovca platila 150.000 tadašnjih maraka da snimim album. Danas je to naučna fantastika - kaže Era Ojdanić.


Jelena Broćić posle višegodišnje pauze i mnogo muke objavila je nedavno album, ali će sledeći put dobro razmisliti pre nego što uđe u ovu avanturu.


- Odlučila sam da snimim CD jer baš dugo nisam objavila nove pesme, iako sam bila svesna da je to bacanje para. Teška su vremena i ostaje mi samo da se nadam da će jednog dana proći i ova kriza, te da će nam svima biti bolje - kaže Jelena Broćić.
 

Saša krivi pirate


Saša Popović, direktor Granda, najveće producentske i diskografske kuće u Srbiji, ne krije da je srpska diskografija u velikoj krizi.


- Katastrofa je. Spustili smo i cene CD-ova, ali džaba. Diskovi se prodaju po kioscima, a internet i piraterija su glavni krivci za propast diskografije. Najverniji kupci su deca i mladi. Nekada su pevači za mesec dana prodavali više od 100.000 primeraka, ali to je u današnje vreme nemoguće. I mi kao producentska kuća imamo veoma malo prihoda od prodatih diskova - kaže Saša Popović.


Teško napraviti hit


Marina Tucaković, najpoznatiji i najskuplji srpski tekstopisac, kaže da je teško napraviti hit, ali je još teže naplatiti i zaštititi ga na pravi način.


- Mislim da dobra pesma mora biti dobro plaćena. Pevači moraju da plate pesmu da bi je uopšte dobili od proverenih autora. Potom SOKOJ i slična udruženja moraju pravedno naplatiti naknadu autorima. Imala sam sreću da sam napisala neke od najvećih hitova u bivšoj Jugoslaviji poput "Dodirni mi kolena", "Zora je", "Podseti me šta to beše ljubav", ali veliki deo para koji zaradi neka moja pesma, nikada ni ne stigne do mene - objašnjava Marina.

2020 © - Vesti online