Četvrtak 21.06.2012.
20:38
Beta

Srbi primorani na preregistraciju vozila

Preregistracija na KS tablice rešava problem slobode kretanja po Kosovu, ali ne i i slobodu kretanja prema centralnoj Srbiji
 

"Verovatno će najveći broj Srba preregistrovati vozila preko komisije kosovske policije u njihovim mestima, kako je najavljeno iz Prištine", rekao je Nikolić agenciji Beta.


On je kazao da u četiri opštine Kosovskog pomoravlja - Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici, Vitini i Novom Brdu, ima na hiljade automobila sa GL tablicama koji do sada nisu preregistrovani i koji od 1. juna nisu mogli da se kreću.
 

Kazne od 250 do 660 evra

Prema rečima Dragana Nikolića, na kosovskom prelazu Bela Zemlja, prema Končulju i Bujanovcu, kosovska policija je u proteklih 20 dana oduzela desetak GL tablica, za šta je vlasnicima automobila naplaćivana kazna od 250 do 600 evra.

"Preregistracija na KS tablice rešava samo polovinu problema, odnosno slobodu kretanja po Kosovu, ali nama treba i sloboda kretanja prema centralnoj Srbiji. Za automobil sa KS tablicama na administrativnim prelazima treba plaćati taksu za osiguranje od 120 evra mesečno, što je za Srbe iz Kosovskog pomoravlja neizdrživo", kazao je Nikolić.


On je rekao da očekuje da i Beograd pronađe rešenje koje podrazumeva slobodu kretanja za Srbe južno od Ibra u centralnoj Srbiji.


"Kosovska policija detaljno pretresa automobile i oduzima gnjilanske GL tablice sa kojima ne moramo da plaćamo takse prilikom ulaska u centralnu Srbiju. Ne očekujem da će oni promeniti tu odluku, ali Beograd mora da nađe neko rešenje za nas, da nam daje druge tablice umesto registracije GL sa kojima ne bismo morali da plaćamo takse", rekao je Nikolić.


Redžepi: Vozačke dozvole neće biti oduzimane

Takozvani ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Bajram Redžepi rekao je u Prištini da će biti omogućena preregistracija vozila s tablica koje izdaje MUP Srbije na tablice kosovskog MUP-a i da prilikom dobijanja kosovske vozačke dozvole vlasnicima neće biti oduzimane dozvole izdate u MUP-u Srbije.
 

Bajram Redžepi

"Bez obzira gde su te dozvole posle 1999. izdate, naše službe neće ih oduzimati vlasnicima prilikom izdavanja kosovske vozačke dozvole. Vlasnici će doneti svoje vozačke dozvole na uvid, a našim službama ostaviće fotokopije da bi moglo da se proveri da li su polagali vozački ispit, a originalna vozačka dozvola biće vraćena vlasniku", rekao je Redžepi.


On je istakao da je krajnji rok za izdavanje kosovske vozačke dozvole 1. septembar i da do tog datuma vozačke dozvole MUP-a Srbije neće biti oduzimane.

2024 © - Vesti online