Četvrtak 21.06.2012.
13:22
Ekipa "Vesti"

Mafijaška država u srcu Evrope

Žan-Fransoa Gejro

Većina komandanata OVK-a bili su kriminalni preduzetnici, posebno oni iz takozvane Dreničke grupe čiji je šef, između ostalih, bio Hašim Tači.
 

Komandne zone OVK-a i zone kriminalnih vlasti su se poklapale, piše Žan-Fransoa Gejro, ugledni kriminolog i pukovnik francuske policije u knjizi "Geostrategija kriminala".

On ocenjuje da je izveštaj Martija bio "svakako neprijatan za diplomate od kojih su se neki očigledno zbližili sa gangsterima".


- Lepa priča koju su nam ponavljali odjednom se pomračila. Mediji su se zadržali na najspektakularnijem aspektu izveštaja - onom koji govori o trgovini organima, koja je užasna, ali je manje važna od dijagnoze o strateškoj grešci Zapada i dovođenja na vlast kriminalnog entiteta - zaključuje Gejro.

Bratstvo "poslovnih ljudi"

 

Ispostavilo se da je sramna oznaka "terorista" promenljiva zavisno od geopolitičkih interesa velikih sila, naglašava Gejro. On ocenjuje da su za vreme ratova u Jugoslaviji hrvatski, srpski, bosanski i albanski gangsteri pokazali su da imaju smisla za kompromis, stavljajući etničke i jezičke razlike u drugi plan.


- Oni su međusobno odlično sarađivali. Oni su pre svega poslovni ljudi. Još i danas imaju interes da se slože i podele kriminalne zone uticaja - kaže Gejro.

 

Pročitajte i:

 

Gejro navodi da danas petnaestak političko-kriminalnih klanova kontrolišu ekonomiju u državi Kosovo - BTP, hotelijerstvo, turizam, nafta, nekretnine. U njihovim rukama je organizacija nekoliko najvećih kriminalnih trgovina u regionu - oružjem, ljudima i drogom.


- Šefovi kriminalnih bandi prerušeni u političare uspeli su da stvore svoju sopstvenu državu. Istorija nudi malo tako savršenih primera političko-kriminalnog preduzetništva. Kosovo su saučesnički priznale velike evropske zemlje među kojima Francuska i Nemačka. Istina je da je teško povući se kad se u početku počini politička greška - kaže Gejro.


Ovaj stručnjak ističe da je albanski lobi u SAD imao značajnu ulogu devedesetih u promovisanju ulaska NATO-a u rat, i to preko izvesnog Džejmsa Trafikanta. Taj lobi je mnogo uradio kako bi promenio sliku o OVK-u i pretvorio grupu terorista u grupu boraca za oslobođenje.


- Vlastima na Kosovu, a isto važi za Albaniju i Crnu Goru, potrebno je da budu ostavljene na miru. Površina voda mora apsolutno da ostane nepokretna, a ostaju dubine u kojima može da se radi šta se hoće sve dok nešto što zaudara ne ispliva na površinu - zaključuje Gejro.   

2024 © - Vesti online