Četvrtak 21.06.2012.
08:15

Bivši rumunski premijer pokušao da se ubije

Pokušao da se ubije zbog presude: Adrijan Nastase
 

Nastase je uzeo pištolj kalibra 9 milimetara i ranio se u vrat, kažu mediji. Odmah je odnet u bolnicu gde će biti hitno operisan. Lekari govore da je Nastaseovo stanje stabilno, a po informacijama policije, on je svestan.

Vrhovni kasacioni sud osudio je Nastasea na dve godine zatvora zbog ilegalnog trošenja fondova za predizbornu kampanju na predsedničkim izborima 2004. godine.

Proces traje već sedam godina i Nastase je bio na stotinu puta na saslušanjima i na ročišstima u sudu.

Prvi komentari rumunskih TV-stanica govore o tome da je Nastase hteo da izvrši samoubijstvo, jer smatra da je presuda nepravedna pošto se oseća nevinim.

Premijer Viktor Ponta je odmah stigao u bolnicu da vidi Nastasea i izrazio zabrinutost. Nije hteo da komentariše presudu jer, kako je rekao, nema to pravo. Na pitanje novinara o tome da li bi mogao da zamisli da Nastase učini takav gest, Ponta je odgovorio : "Da li se može neko staviti u njegov položaj?" i dodao: "Pitam se da li se

Basesku sada dobro oseća".

Tokom sedam godina procesa, Nastase je neprestano tvrdio da je proces politički i aludirao da je to po želji predsednika Republike Trajana Baseskua.

2024 © - Vesti online