Sreda 20.06.2012.
08:44
J. L. Petković - Vesti

Brisel traži priznanje Kosova?

PRIMLJENO K ZNANJU: Miroslav Lajčak i Vuk Jeremić

Šef slovačke diplomatije i izaslanik visoke predstavnice EU Miroslav Lajčak, tokom nedavne posete Beogradu navodno je, osim starog zahteva briselskih zvaničnika za ukidanjem institucija na severu Kosova, što se ne odnosi na škole, domove zdravlja i bolnice, zatražio i otvaranje kosovskog predstavništava u Beogradu, odnosno srpskog u Prištini, ali i susret na vrhu čelnika Srbije i Kosova. Traži se i ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici, kao i uvođenje posebnog telefonskog broja za KiM.


Ministar za KiM Goran Bogdanović tvrdi da ima svakodnevne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice, i da nikada niko nije uslovljavao otvaranjem kancelarija.


- Nijedna buduća vlada Srbije ne bi smela da prihvati uslov da Beograd otvori svoju kancelariju u Prištini, jer bi to značilo faktičko priznavanje Kosova. Nije tajna da postoji pritisak da se ugase srpske institucije na severu Kosova i da država Srbija prestane da finansira taj deo državne teritorije - objasnio je Bogdanović.

Ipak, lider SPS-a Ivica Dačić još u nedelju je rekao da se od nove Vlade Srbije očekuje da otvori kancelariju u Prištini. On je izjavio da "ne može u vladu od koje se zahteva ili koja je pristala na to da se u Beogradu otvori kancelarija kosovske vlade, a u Prištini srpske", kao i da politički faktori u svetu moraju da upoznaju sve aktere na političkoj sceni Srbije o tome kakvi se uslovi postavljaju pred zemlju na putu ka EU.


Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zatražio je hitnu sednicu parlamenta na kojoj bi bili odbačeni, kako je naveo, novi uslovi EU u vezi sa Kosovom.
 

Stefanović prvi put čuje

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović takođe kaže da u dijalogu koji je beogradski tim vodio sa Prištinom, nikada niko nije pomenuo otvaranje kancelarije kosovskih vlastio u Beogradu, niti Srbije u Prištini.
- To nikad nije bila tema dijaloga ni formalno, ni neformalno, a i da jeste naš odgovor bi bio jasan - kazao je Stefanović.

 

2024 © - Vesti online