Četvrtak 21.06.2012.
07:17
Vesti

Italijanski mafijaši uživaju na Gold Kostu

Osuđen na 25 godina zatvora: Nikola Čikonte
 


Nikola Čikonte, Vinćenco Medići i Majkl Kaleja proglašeni su krivim i osuđeni u Italiji zbog učešću u organizaciji krijumčarenja 500 kilograma kokaina u Australiju. Policija u Australiji i Italiji dobila je obaveštajne podatke da je kokain, koji nije pronađen, trebalo da bude prošvercovan kroz melburnsku luku uz pomoć korumpiranih radnika, da bi potom kamionom bio prevezen u skladište u Sidnej i na kraju do Adelejda.

Porodične veze

 

Čikonte, sin migranta sa Kalabrije, koji se u Viktoriju doselio 1955, pristupio je u mafiju zahvaljujući porodičnim vezama u Italiji. Medićijev otac je takođe bio dobro poznat u krugovima mafije, a likvidiran je početkom 1980-ih godina.

Čikontea (56) koji je ranije živeo u Viktoriji, a sada na Gold Kostu, prošlog meseca sud u Kalabriji osudio je na 25 godina zatvora zbog umešanosti u krijumčarenja droge u Australiju. Pred sudom se čulo da su Čikonte, kao i mala grupa bosova Kalabrijske mafije, između 2002. i 2004. radili kao "promoteri, direktori, organizatori i finansijeri" plana uvoza kokaina od kolumbijskog kartela u Australiju.


Medići (47) iz Milđure i Kaleja (53) iz Melburna proglašeni su krivim zbog pružanja pomoći Čikonteu u krijumčarenju zbog čega su osuđeni na po 15 godina robije.

Zahtev za ekstradiciju

 

Marija Vitoria De Simone najavila je da će zvanični zahtev za hapšenje i ekstradiciju trojice mafijaša biti upućen od strane ministra pravde Italije javnom pravobraniocu Australije Nikoli Rokson. U Javnom pravobranilaštvu nisu želeli da komentarišu postupak ekstradicije.

Pomoćnik tužioca Marija Vitoria De Simone izjavila je za italijansku štampu da će od Australije i zvanično tražiti da osuđene izruči kako bi izdržavali kaznu u Italiji.
- Insistiraćemo na njihovoj ekstradiciji. Ti pojedinci su osuđeni na visoke kazne i radi se o ekstremno opasnim osobama - rekla je pomoćnica tužioca.


Suđenje trojici mafijaša iz Australije ukazalo je na potrebu istrage protiv svetski organizovanog kriminala, pošto prestupnici zbog pravne nenadležnosti često izbegavaju odsluženje kazni.

"Ndrangheta" kontroliše i političare

 

Zahvaljujući migracionom talasu tokom prošlog veka, Kalabrijska mafija poznata i kao "Ndrangheta" pustila je svoje korene i u NSW, Viktoriji i Južnoj Australiji.


- Apelujemo na australijske vlasti da budu svesne da "Ndrangheta" predstavlja veliki rizik i za zemlje koje su daleko od Italije. "Ndrangheta" je kriminalna organizacija koja rukovodi međunarodnim tržištem kokaina. Oni ne obavljaju svoj posao na Kalabriji, već to čine širom sveta. Uspeli su da se infiltriraju u sve ekonomske sektore, da kontrolišu glasanje političkih kandidata čak i u međunarodnim okvirima. Apelujem na Australiji da ne potcenjuje tu organizaciju. U suprotnom biće prekasno - poručila je pomoćnica tužioca Marija Vitoria De Simone.

Tokom policijske istrage oko kriminalnih radnji Nikole Čikontea, Vinćenca Medićija i Majkla Kaleje, Australijska federalna policija započela je i sopstvenu istragu oko narko-poslova pomenute trojke. Međutim, ključni dokazi italijanske policije, među kojima je bilo i svedočenje zaštićenog svedoka, ne bi moglo da se iskoristi pred sudom zbog čega je direktor Javnog pravobranilaštva savetovao da se optužnica ne podiže.


Pre nego što su trojica članova italijanske mafije proglašeni krivim i osuđeni, italijanski tužilac je izneo da su obavili probu krijumčarske akcije transportom praznih brodskih kontejnera. Tužilac je naveo kako je Čikonte "održavao kontakte sa saradnikom Vibom Valentijanom, kojem je dostavio podatke o probi u saradnji sa Medićijem i Kalejom, koji su nekoliko puta putovali između Australije i Kalabrije".


Ključni kontakt Čikontea u Italiji bio je bos kalabrijske mafije Vinćenco Barbieri (ubijen prošle godine), koji je osuđen zbog uloge u krijumčarenju droge prošle godine.
U periodu između 2002. i 2004, italijanske vlasti su tajno snimale telefonske razgovore Barberija u Kalabriji i Čikontea u Viktoriji, a tajno su snimili i njihove susrete u Italiji, kao i susrete sa drugim članovima mafije.

2024 © - Vesti online