Sreda 20.06.2012.
03:33
Beta

Britanska i kosovska vlada pomažu povratak u Prizren

Panorama Prizrena
 

Klif je izrazio zadovolstvo što je povratak za Vladu Kosova i dalje prioritet i što nastoji da svim zajednicama osigura osnovno pravo - da žive u mestima svog porekla, navodi se u saopštenju ambasade.

"Projekat 'Održiv povratak u Podkaljaju - druga faza' predstavlja nastavak uspešnog prvog urbanog projekta u Prizren koji je počeo prošle godine", rekao je Klif.

Uz 18 Srba koji nisu odlazili iz Prizrena, prošle godine se u prvoj fazi projekta povratka, u obnovljene kuće u istorijskom jezgru u centru Prizrena, vratilo deset srpskih porodica. Pre rata je u tom gradu živelo oko 12.000 Srba.

U saopštenju Britanske ambasade u Prištini navedeno je da je projekat zajednički prioritet Vlada Velike Britanje i Kosova, koji će realizovati Danski savet za izbeglice u saradnji sa opštinom Prizren.

Ministar Tomić, kako se navodi u saopštenju, kazao je da je sporazum dokaz dobre saradnje britanske i kosovske vlade i da je zahvaljujući njemu nastavljen povratak raseljenih u Prizren, što ukazuje da je povratak raseljenih u urbane sredine moguć.

Cilj potpisanog sporazuma je da se omogući održiv povratak i reintegracija srpske zajednice na Kosovu, a doprineće i očuvanju kulturnog nasleđa Prizrena.

Miranda Šalja iz britanske ambasade u Prištini kazala je za agenciju Beta da potpisnici očekuju da projekat počne da se realizuje u avgustu i da će trajati godinu i po dana, jer se očekuje više povratnika.

Prošle godine je prvi put posle rata u delimično obnovljenoj srpskoj pravoslavnoj Bogosloviji počela nastava čiji prvi razred pohađa desetak đaka.

2024 © - Vesti online