Sreda 20.06.2012.
01:41
B92

Najprljavije stvari u hotelskim sobama

Foto: Iluistracija
 

Istraživači sa Univerziteta u Hjustonu su uzeli nekoliko uzoraka bakterija u hotelskim sobama. Očekivalo će toalet i wc šolja imati najveći nivo bakterija. Ovo ne mora da znači da su “prljaviji” nego u kućama, ali jeste čudno otkriće.

Spremačica provede u proseku oko 30 minuta čisteći sobu, a ukoliko bi znala šta je najprljavije više vremena bi provela fokusirajući se na te predmete. Najveći nivo bakterija u spremačicinoj korpi za čiščenje je pronađen na ribaćoj četki i sunđeru.

Ovo je problem jer to znači da se bakterije raznose iz sobe u sobu. Ovo “širenje” može da se smanji tako što će se zamenjivati sredstva za čišćenje tokom smena spremačica. Najmanji novo bakterija je pronađen na krevetu kod uzglavlja, garnišnama i na kvakama kupatila.

Istraživači su testirali sve bakterije i uradili posebne testove za koliform bakterije koje se nalaze u izmetu i najverovatniji su uzročnici bolesti. Oba testa pokazala su da je nivo bakterija u hotelskim sobama od 2 do 10 puta veći nego tolerisani nivo u bolnicama.

Prisustvo bakterija ne znači da će se ljudi automataski razboleti, ali povećava verovatnoću.

2024 © - Vesti online