Utorak 19.06.2012.
07:17
Večernje novosti

Srbija će finansirati institucije na Kosovu

Ministar za KiM Goran Bogdanović
 

"Sve dok se ne okončaju ozbiljni pregovori o političkom statusu severa Kosova i Metohije država ne može da prestane da finansijski podržava naše institucije", rekao je Bogdanović u intervjuu "Večernjim novostima".

Bogdanović je rekao da je Srbija spremna na dijalog i kompromisna rešenja, ali ne i na ispunjavanje uslova koji se kose sa njenim nacionalnim interesima.

"Nije tajna da postoji pritisak da se ugase naše institucije na severu Kosova i Metohije i da država prestane da finansira taj deo državne teritorije. Ni taj uslov nije nov, već je u različitim interpretacijama postojao čak i pre jednostranog priznavanja kosovske nezavisnosti", rekao je on.

Ministar je rekao da ni Evropska unija niti bilo ko drugi iz međunarodne zajednice nije od Srbije tražio otvaranje srpske kancelarije u Prištini.

"Imam svakodnevne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice, Evropske unije i ostalih institucija i taj uslov nam nikad niko nije ispostavio. Ni zvanično ni nezvanično ne pričamo na tu temu. Bojim se da se sve sada zloupotrebljava u političke svrhe u procesu formiranja vlade, pa i pitanje Kosova", zaključio je Bogdanović.

2024 © - Vesti online