Ponedeljak 18.06.2012.
21:30
B92

I Srbi iz Vojvodine u redu za mađarski pasoš

Vlasniku mađarskog pasoša ne treba dozvola za rad u EU

Na skupu "Srpsko-mađarski odnosi - Put napred" u Beogradu, predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Tamaš Korhec je rekao da zahteve ne podnose samo Mađari iz Vojvodine, već i pripadnici drugih manjina iz Vojvodine, kao i Srbi.

Uslov za dobijanje državljanstva je da je predak podnosioca zahteva bio Mađar i da onaj ko podnosi zahtev govori mađarski.

"Zakonski standardi u Srbiji za zaštitu manjina su viši nego u okolnim zemljama", kazao je Korhec, dodavši da je problem to što se zakoni ne primenjuju dovoljno jer nadležna ministarstva nemaju "administrativni kapacitet" da se bave manjinama, a republički budžet često ne predviđa novac za manjine.

Problemi su i nedostatak adekvatne sudske zaštite i "volja političke elite" u Beogradu, dodao je Korhec. Kako je rekao, mađarska manjina u Srbiji ima dobre institucije koje u poslednjih 10 godina imaju "tendenciju da se povećavaju": više od 130 škola sa nastavom na mađarskom, četiri pozorišta na tom jeziku, fakultet, biblioteka i druge institucije.

Prema podacima koje je izneo, učešće Mađara u ukupnom broju stanovnika Srbije se konstantno smanjuje poslednjih devedeset godina. U Srbiji, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, živi oko 300.000 Mađara, uglavnom u regionu Bačke i severnog Banata.

Razlozi za smanjenje broja Mađara su kolonizacija i naseljavanje Srba u nekoliko talasa u Vojvodini, prisilna i dobrovoljna asimilacija Mađara, emigriranje vođvođanskih Mađara i nizak natalitet.

Petar Lastić iz Srpskog instituta u Budimpešti rekao je da, po podacima iz 2001, u Mađarskoj živi blizu 4.000 Srba, dok ih je, prema nezvaničnim procenama, oko 10.000. Srpski jezik govori oko 25.000 građana Mađarske. Srbi najviše žive u Budimpešti, a ima ih i u obližnjoj Sent Andreji, zatim u Segedinu, Srpskom Kovinu i Mohaču.

2024 © - Vesti online