Ponedeljak 18.06.2012.
15:30
Beta

DSS: Da budu saopšteni uslovi EU

DSS: Koji su uslovi za početak pregovora o članstvu?

"Tražimo da prva sednica bude posvećena Kosovu, da se jasno saopšte uslovi koje EU postavlja pred Srbiju i da se jasno uvidi koji je zvanični odgovor Srbije na ucene i pritiske koji dolaze iz EU i NATO", kazao je Petar Petković i ocenio da NATO na Kosovu "najgrublje krši" svoj mandat i upotrebljava silu kako bi ostvario ciljeve Prištine, odnosno stvaranje nezavisne države Kosovo.

Petković je dodao da je "apsolutno neprihvatljiv" zahtev da Srbija otvori vladinu kancelariju u Prištini i da se na taj način uspostave diplomatski odnosi.

"To bi predstavljalo zaokruživanje procesa dobrosusedskih odnosa koje je politika 'EU nema alternativu' počela da sprovodi pre četiri godine, a plodovi te politike su doveli i do ovih najnovijih uslova", rekao je Petković.

DSS ne razgovara o formiranju vlade

Petković je rekao i da DSS do sada nije razgovarala o formiranju vlade, a da je odgovornost za novu vladu na onim strankama koje učestvuju u pregovorima. On je tako odgovorio na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se i DSS, kao parlamentarna stranka, uključi u konsultacije o formiranju vlade sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

2024 © - Vesti online