Petak 22.01.2010.
04:58
Tanjug

Savet bezbednosti raspravlja o Kosovu

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun nije baš najsrećniji stanjem na Kosovu
 

Na sednici će biti razmotren najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna, u kojem je situacija u pokrajini ocenjena kao "relativno mirna, ali potencijalno krhka", a Beograd i Priština pozvani da ostave po strani razmatranje statusa u interesu regionalne saradnje.

UNMIK: Sve je pod kontrolom

Na današnjoj sednici izveštaj o radu UNMIK-a predstaviće šef misije UN u pokrajini Lamberto Zanijer, koji smatra da je situacija u južnoj srpskoj pokrajini pod kontrolom, ali da je potrebno uložiti veće napore da bi se određeni problemi rešili.

Ban je u izveštaju pozvao Srbiju i Kosovo na fleksibilnost, kako bi definisali način učešća Kosova u regionalnim i međunarodnim mehanizmima i forumima, što je, po njegovoj oceni, neophodno za ekonomski i demokratski razvoj i dugoročnu stabilnost regiona.

Prvi čovek svetske organizacije naveo je i da UNMIK ostaje privržen olakšavanju angažovanja svih strana kako bi bila pronađena praktična rešenja za pitanja od zajedničkog interesa.

"Međuetnički incidenti posebno ostaju prisutni u severnom delu Kosovske Mitrovice, što predstavlja razlog za zabrinutost", konstatovao je Ban u izveštaju.

Stižu i Šiptari

Sednici će prisustvovati i takozvani ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni. To je omogućeno članom 39 pravilnika Saveta bezbednosti koji zemljama-članicama Saveta omogućava da pozovu na sednicu lica koja mogu da iznesu relevantne podatke za diskusiju.

Srbija će na sastanku biti predstavljena na najvišem državnom nivou, jer Beograd smatra da je situacija na Kosovu izuzetno ozbiljna i složena, posebno imajući u vidu planove vlasti u Prištini i Međunarodne civilne kancelarije da na severu Kosova i Metohije uspostave institucionalnu vlast Prištine.

Predsednik Srbije iskoristiće, takođe, priliku da obavesti Savet bezbednosti UN o pretnji bezbednosti u regionu, na koju upućuju nedavne izjave odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića.

2024 © - Vesti online