Ponedeljak 18.06.2012.
00:19
Index.hr

Demokrate dobile izbore, Grčka ostaje u evrozoni

Lider Nove demokratije Antonis Samaras na konferenciji za štampu
 

Proevropske stranke, prema prvim službenim rezultatima, imaju dovoljno glasova za formiranje parlamentarne većine, uspeju li dogovoriti koaliciju. Nova demokratija, prema prvim rezultatima sa 29,5 posto osvojenih glasova dobija 128 mesta u parlamentu, a Pasok sa 12,3 posto glasova 33 mesta.

Antievropski nastrojena radikalna levičarska stranka Siriza, koja se zalaže za vraćanje socijalnih prava i odlaganje otplate javnog duga, odnosno odbijanje međunarodne pomoći od 130 milijardi evra i svih uslova koje ona nosi sa sobom, sa 27,1 posto glasova imaće 72 mesta u parlamentu.

Ankete kažu - bilo je "gusto"


Prve izlazne ankete ponovljenih parlamentarnih izbora u Grčkoj pokazale su kako je Nova demokrazija tek u maloj prednosti pred Sirizom, baš kao i na poništenim majskim izborima.

 

Novoj demokratiji je u izlaznim anketama pripalo između 27,5 i 30,5 posto glasova, a Sirizi između 27 i 30 posto glasova. Nekad dominantnoj socijalističkoj stranci Pasok izlazne ankete su predvidele 10 do 12 posto glasova, a nacističkoj Zlatnoj zori između 6 i 7,5 posto glasova. 

Podsetimo, prema grčkom zakonu pobednička stranka dobija dodatnih 50 mesta u parlamentu koji broji 300 članova, kako bi se olakšalo stvaranje parlamentarne većine.
 

"Grci su glasali za evropsku budućnost Grčke i ostanak u evrozoni. Ovo je pobeda za celu Evropu"
 

"Grci su glasali za evropsku budućnost Grčke i ostanak u evrozoni. Ovo je pobeda za celu Evropu", poručio je u pobedničkom govoru čelnik Nove demokratije Antonis Samaras, te je pozvao ostale stranke da mu se pridruže u naporima za izvlačenje zemlje iz krize.

Iz socijalističke stranke Pasok poručili su kako su spremni na koaliciju, ali samo uz podršku ostalih levičara.
 

"Vlada nacionalnog jedinstva mora sadržavati najmanje Novu demokratiju, Pasok, Leve demokrate i Sirizu. Ni jedna odluka ne može biti donesena bez nacionalnog konsenzusa", poručio je Evangelos Venizelos, čelnik Pasoka.
 

Aleksis Cipras, vođa Sirize, ubrzo nakon objavljivanja prvih službenih rezultata rekao je novinarima kako je nazvao Samarasa i čestitao mu na izbornoj pobedi. Cipras je odbacio mogućnost kreiranja zajedničke vlade:
 

"Bićemo ovde kao opozicija, predstavljamo većinu koja se protivi dogovoru".

Izborna odluka svodila se na "da" ili "ne" evrozoni
 

Po drugi put u poslednjih šest nedelja oči čitave Evrope su zbog parlamentarnih izbora bile uprte u Grčku, koja je doslovno birala između ostanka u evrozoni i izlaska iz evrozone, odnosno zadržavanja evra ili povratka grčkoj drahmi.

Papandreu: Izlazak iz evrozone značio bi veliku katastrofu

 

Bivši grčki premijer Jorgos Papandreu je rekao kako bi izlazak Grčke iz evrozone bio "velika katastrofa".


"Evro nas održava stabilnima. Odlazak iz evrozone bi značilo i beg banaka, veću inflaciju, dublje rezanje plata i pad BDP-a od 20 posto. To bi bila velika katastrofa", rekao je Papandreu.

Najjača ekonomija Evrope, Nemačka, insistira da Grčka, kao i druge države evrozone koje su dobile međunarodnu pomoć, moraju poštivati oštre mere štednje. Vođa Nove demokratije Antonis Samaras kazao je uoči ponovljenih izbora pristalicama kako će Grčka izaći iz financijske krize, ali ne i iz evrozone. Samaras je druge stranke optužio da "igraju poker" sa Grčkom.

Na poslednjem skupu, vođa Sirize je istakao kako treba ukinuti uslove finansijske pomoći, koji uključuju drastičnu štednju, povišenje poreza, te reformu penzionog sistema i tržišta rada.
 

"Memorandum o bankrotu će u ponedjeljak postati istorija", rekao je Cipras uoči ponovljenih izbora, uveren u svoju pobedu. On je dodao i kako će odmah po dobijanju izbora, sa Briselom početi pregovore o ljudskim pravima.

2024 © - Vesti online