Nedelja 17.06.2012.
13:52
Dnevnik

Vesna Pešić: Isti ljudi će sklepati vladu

Vesna Pešić: Srbija da se okrene obrazovanju i ekonomiji
 

- Nigde konkretnih, praktičnih politika, nigde kontrole, merenja rezultata, odgovornosti... Tek, rezultat takvog upravljanja je veoma vidljiv: Srbija se smestila među nekoliko najzaostalijih evropskih zemlja - ocenila je Pešić u intervjuu za novosadski "Dnevnik".
 

Prema njenim rečima, u osnovi je svejedno da li će novu vladu voditi ovaj ili onaj, da li će biti ova ili ona koalicija, jer svi razmišljaju na isti način: opstati na vlasti, dobiti što veći njen komad.
 

"Ivica dočekao svojih pet minuta"

 

Vesna Pešić ocenijuje i da se lider socijalista "Ivica Dačić vratio liku koji je tumačio u vreme Slobodana Miloševića, jer misli da je opet došlo njegovih pet minuta".

 

- Naravno, ne sporim da su promene u stavovima i ponašanju moguće, ali Dačić je i u predizbornoj kampanji počeo da preteruje, kako u nacionalnom tako i socijalnom populizmu. Ako s takvim idejama hoće da postane premijer, nikako ne bi bilo dobro - istakla je Vesna Pešić.

- A to kako ćemo rešavati ogromne probleme... Evo, mesec dana je prošlo, a da o tome ništa nismo čuli - istakla je Vesna Pešić.

Za nju rezultati prve posete Briselu novog šefa srpske države Tomislava Nikolića nisu nikakvo iznenađenje, naprotiv.

- Tomislav Nikolić je već u drugoj rečenici, kada je saznao da je postao predsednik Republike, izjavio da Srbija treba da ide u EU. Sve što je sada rečeno u Briselu, baš kao i ono što nije rečeno, sasvim je očekivano - istakla je Pešić.

Ona smatra da i kada je reč o Kosovu, neće biti promene. Nikolić je poručio da tim pitanjem treba da se bavi novi premijer, što je institucionalno gledano ispravno, jer je to u nadležnosti Vlade. Druga je stvar što se time ranije bavio Boris Tadić. Ali on je radio i mnoge druge stvari, koje nisu bile u njegovoj nadležnosti, naglasila je Pešić.

- Pravo je, zapravo, pitanje da li će se išta promeniti, jer su sve naše vođe za Evropu, a mi idemo brzinom puža, ne radimo na tom planu ni izbliza dovoljno, a nemamo ni nameru da već jednom završimo to pitanje Kosova, ali i "srpsko nacionalno i državno pitanje", od koga patimo već dvadeset godina, a možda i puna dva veka - kaže Vesna Pešić.

2024 © - Vesti online