Nedelja 17.06.2012.
11:03
Večernje novosti

DNK otkriva ko su nam preci

- Dolaze pre svega ljudi koji žele da utvrde da li pripadaju istoj lozi, jer imaju isto prezime i krsnu slavu, kako bi sačinili porodično stablo. Naravno, ovi rezultati dobijaju veću težinu kada se uporede sa poznatim istorijskim saznanjima o određenoj porodici. Ipak, posebno je interesantno utvrđivanje geografskog praporekla pojedinca - objašnjava za ''Novosti“ dr Bojana Panić, koja je diplomirala na Biološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirala na Kembridžu.

Foto: Ilustracija

Utvrđivanje praporekla sastoji se u tome da se iz DNK izdvoji muška komponenta, Y hromozom, koji se prenosi isključivo sa oca na sina, tako da svi potomci po muškoj liniji imaju isti Y hromozom (deda, otac, stričevi, braća od strica itd.) i potom utvrdi takozvani Y haplotip. Zatim se taj Y haplotip poredi s postojećom bazom Y haplotipova u svetu i pronalazi istovetan ili najpribližniji.

Koliko nalazi mogu biti neočekivani najbolje svedoče rezultati dobijeni u ''Centru za genetiku“, gde su zaposleni svoje, ali i pretke klijenata, pronašli u severnoj Rusiji, Ukrajini, Persiji, pa čak i Beninu (zapadna Afrika)!

- Istraživala sam muški deo svoje porodice i Y haplotip je pokazao da je praporeklo Panića u Persiji, današnjem Iranu - otkriva dr Panić, čiji su noviji preci poreklom ispod planine Kozara u Republici Srpskoj.

Kao osnova za utvrđivanje praporekla koristi se baza podataka sa internet portala www.yhrd.org, u kojoj se nalaze haplotipovi zatvorenih grupa. Ipak, kako kod nas tako ni u ovoj bazi podataka nema mnogo uzoraka Y haplotipa s naših balkanskih prostora. Upravo je to glavna prepreka za ozbiljnije istraživanje praporekla Srba.

- Vrlo je teško tvrditi odakle potiču Srbi. S obzirom na to da je na ovom prostoru dolazilo do velikih seoba i mešanja različitih naroda, teško da možemo da govorimo o izolovanoj populaciji. Ipak, genetski kod u celom regionu veoma je sličan - kaže sagovornica beogradskog lista.

2024 © - Vesti online