Nedelja 17.06.2012.
01:43
RTS

Umesto otpuštanja, Srbija zaposlila 6.000 činovnika

Srbija ima oko 34.000 činovnika
 

Kako bi smanjila troškove, država već godinama ima ideju da smanji javnu upravu. Koje sve službe tu pripadaju i koliko ljudi u njima radi niko tačno ne zna. Dok su privatnici poslednjih godina otpuštali radnike, država je zapošljavala i davala u proseku, 40 odsto veće zarade. Vreme je, izgleda, da se uloge zamene, ali to bi podrazumevalo reformu administracije.

Aktuelna vlada je najavljivala otpuštanje 10 do 15 hiljada činovnika, ali ih sada imamo više nego pre krize, procenjuje se oko 34 hiljade ili šest hiljada više. Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković kaže da Ministarstvo nema obavezu da se bavi time i zna se samo okviran broj koji postoji u javnosti.

"Uopšte nije bitno da li će ova zemlja imati 28, 34 ili 40 hiljada zaposlenih u administraciji. Bitno je da napravimo funkcionalnu administraciju koja će zadovoljavati potrebe građana i privrede", kaže Radaković.

Problem Srbije je, kažu stranci, što ne postoji sistem vrednovanja rada državnih službenika, ali i što je proteklih godina doneto previše zakona, a malo je urađeno.

"Ne smete više doneti ni jednu strategiju. Imate ih 120. Došlo je vreme da se ne pišu nove već da se postojeće primene", kaže Bjorn Mosberg iz Švedske agencije za međunarodni razovoj i saradnju. Navike se, međutim, teško menjaju.

"Radimo na novoj strategiji reforme javne uprave i mislim da će to biti suštinski dokument koji će da čeka novu vladu sa akcionim planom do 2014. godine", kaže Duško Radaković.

Na otpuštanje svakog 10. zaposlenog iz državne uprave i lokalne samouprave Vlada se obavezala i MMF-u pre nego što je aranžman s tom institucijom zamrznut.

2024 © - Vesti online