Petak 15.06.2012.
22:59
Beta

Ko je Majkl Kirbi, novi ambasador SAD?

Najverovatnije naslednik Meri Vorlik: Majkl Kirbi

Na sajtu Bele kuće je navedeno da je Kirbi, karijerni visoki diplomata Ministarstva spoljnih poslova SAD, a da trenutno obavlja funkciju prvog zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za konzularne poslove.

Kirbi je od 2006. do 2008. godine bio američki ambasador u Moldaviji, a prethodno je dve godine služio kao generalni konzul u ambasadi SAD u Seulu, Južna Koreja.

Njegove druge dužnosti u inostranstvu su bile i diplomatska služba u Varšavi i Krakovu u Poljskoj, u generalnom konzulatu SAD u Frankfurtu u Nemačkoj, odakle je učestvovao u konzularnim operacijama na području bivšeg ŠSR-a, i u Kopenhagenu u Danskoj.

Kirbi je služio i u Africi, Dar Es Salamu u Tanzaniji i Džordžtaunu u Gvajani. U Vašingtonu je obavljao dužnost direktora kancelarije za obaveštajnu koordinaciju u Birou za obaveštajne poslove i istraživanje.

Kirbi je u Stejt departmentu radio i u odeljenju za Karibe. Završio je osnovne studije na Univerzitetu u Pensilvaniji u SAD.

Imenovanje Majkla Kirbija za ambasadora u Srbiji treba da odobri Senat. On bi u tom slučaju na mestu ambasadora nasledio Meri Vorlik koja je na čelu američke diplomatske misije u Srbiji od januara 2010.

2024 © - Vesti online