Subota 16.06.2012.
00:13
Srna

Pitanje nestalih značajno za region

Odalović je u Medija centru, na konferenciji ''Nestali, ubijeni i zaboravljeni Srbi", podsetio da od 13.300 nestalih lica u regionu, oko 4.000 njih su Srbi.

Problem nestalih je društveno pitanje: Veljko Odalović

''Problem nestalih lica je društveno pitanje, a njegovo rešavanje od izuzetnog je značaja za stabilnost u regionu. To je čitav jedan grad nestalih, koje traže njihove porodice", rekao je Odalović i naglasio da je ovo veoma kompleksan problem.

On je podsetio da je Srbija nedavno potpisala sporazum o saradnji u traženju nestalih sa Crnom Gorom, a Vladi Srbije je predat predlog teksta međunarodnog sporazuma sa BiH koji će, kako Odalović očekuje, uskoro biti realizovan.

Odalović objašnjava da u mrtvačnicama na prostoru bivše Jugoslavije ima oko 5.000 lica koja nisu identifikovana, pa u tom smilsu očekuje poboljšanje regionalne saradnje kako bi se ispravile greške ''traljavo urađenih, odnosno pogrešnih identifikacija".

On očekuje da će tokom ove godine, kako je planirano, biti urađene ekshumacije na dosta lokacija, kao i da će biti nastavljeno do sada tri puta prekidano iskopavanje u Žilivodama kod Obilića, gde se pretpostavlja da se nalaze posmrtni ostaci nestalih Srba.

2024 © - Vesti online