Petak 15.06.2012.
17:55
Vestionline

Mevlid Jašarević izbačen iz sudnice

Oni su udaljeni iz sudnice zbog nepoštovanja Suda. Vikali su da ne poštuju i ne priznaju "čovekov, već samo Allahov sud" i odbili da ustanu pred sudijama.

Sudija Branko Perić ih je upitao zašto nose identične kapice, a oni su rekli da je "takvu kapu nosio i Božiji poslanik Muhammed". Sudija je posle pauzu radi konsultacija, odlučio da oni budu izvedeni iz sudnice.

Mevlid Jašarević (foto: arhiva)

Izlazeći, Jašarević je rekao da se u "Evropi poziva na slobodu za homoseksualce, a zabranjuje se ženama da nose nikab".

U prisustvu branilaca, tužilac je najavilo da će tokom suđenja saslušati 26 svedoka i 13 veštaka, te da će Tužilaštvo dokazati da se radi o krivičnom delu terorizma i organizovanja terorističke grupe po uzoru na Al Kaidu. Najavljeno je da će biti izvedeno više od 100 materijalnih dokaza, među kojima i video-snimci terorističkog napada na Ambasadu SAD, i Jašarevićeva oproštajna video-poruka.

Mevlid Jašarević je oktobra prošle godine iz automatske puške ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu i teško ranio jednog policajca. Jašarevića su pripadnici policije snajperskim hicem pogodili u nogu i uhapsili.

Fojnica i Ahmetspahić su optuženi da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog dela terorizma. Advokat Mevlida Jašarevića Senad Dupovac je kazao da napad nije bioplaniran i da nije bilo organizovanja terorističke grupe. Pored BiH, i američko ministarstvo pravosuđa takođe je podiglo optužnicu protiv Mevlida Jašarevića.

2024 © - Vesti online