Četvrtak 21.01.2010.
18:49
Tanjug

"Njujork tajms" uvodi pretplatu za internet izdanje

"Njujork tajms" će koristiti model brojeva, tako što će nakon čitanja izvesnog broja članaka na kraju meseca slati korisnicima račun. Oni koji su pretplaćeni na štampano izdanje "Njujork tajmsa" imaće besplatan pristup veb izdanju, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Njujork tajms" će smatrati ovu promenu uspešnom ako dobije 250.000 internet pretplatnika do kraja prve godine od njenog uvođenja.


Istraživanja su pokazala da novine danas imaju oko 20 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno.


Samo mali broj američkih novina naplaćuju korištenje svojih sadržaja na internetu, uključujući "Volstrit džornal" koji ima više od milion pretplatnika.


Prvo uvođenje naplate samo nekih sadržaja u "Njujork tajmsu" završilo se njenim ukidanjem nakon dve godine. Obrazloženje je bilo kratko i jednostavno - "Nismo privukli dovoljan broj korisnika, tj.pretplatnika."

"Ovaj proces preinačenja naše delatnosti je učinjen iz želje da dostignemo dodatni prihod, čime ćemo biti manje osetljivi u ovom nezaobilaznom ekonomskom vrtlogu", izjavila je izvršna direktorka lista Dženet Robinson.


Time se "Njujork tajms" uključio u središte debate o izdavačkoj delatnosti da li nastaviti objavljivanje važnih vesti i izveštaja besplatno na internetu ili početi sa naplatom uz rizik gubljenja korisnika.


"Njujork tajms", koji je već eksperimentirao sa "ispostavom računa" za veb sadržaje, smatra predloženi plan neizbežnim. U sličnoj formi koristi ga i "Fajnenšel tajms".


Debata da li novine treba da traže naplatu za korišćenje svojih sadržaja i na internetu vodi se već godinama. Postala je intenzivnija u vreme globalne krize, koja nije mimoišla ni velike izdavačke kuće.


Suočavajući se sa vlastitim finansijskim problemima, "Njujork tajms" je morao da smanji broj novinara. Prošle godine je pretila opasnost zatvaranja "Boston glouba" zbog, kako su isticali u sindikatima, milionskih gubitaka.


Glavno pitanje je da li će uvođenje naplate oterati korisnike koji će na nekom drugom mestu da potraže besplatne vesti. Svaki potez zaustavljanja besplatnih izvora vesti ili njihovih ograničavanja može odneti sa sobom veliki broj internet posetilaca.

2024 © - Vesti online