Petak 15.06.2012.
17:46
Beta

Hrvatska i Kosovo potpisale sporazum o saradnji u odbrani

Poptisali Memoradnum o saradnji: Ante Kotromanović i Agim Čeku
 

Kontromanović je, kako se navodi u saopštenju hrvatskog ministarstva, izrazio zadovljstvo tim sporazumom i istakao da je Hrvatska slične sporazume ima s više država regiona.

Istakao je da Hrvatska "snažno podržava integritet i nedeljivost kosovske teritorije" i evropsku budućnost Kosova.

"Verujemo da je uloga Evropske unije, NATO i međunarodne zajednice u Republici Kosovo ključna da bi se učvrstila njena evropska orijentacija i ostvarila perspektiva članstva u Uniji", rekao je Kotromanović.

On je istakao da Hrvatska snažno podržava razmeštanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova, i najavio da će uskoro posetiti Kosovo.

Čeku je, kako je navedeno u saopštenju, izrazio zadovoljstvo što će Kosovske bezbednosne snage i hrvatska vojska sarađivati na profesionalan način čemu je težio i kao brigadir Hrvatske vojske (HV).

On je bio učesnik rata u Hrvatskoj 1990-tih na području Like i zadarskog zaleđa i ima čin brigadira HV.

Kosovski ministar je istakao da Hrvatsku smatra liderom u regionu – na političkom i vojnom, ali i na kulturnom planu. Čeku je zahvalio Kotromanoviću zbog učešća hrvatskih vojnih snaga u KFOR, na Kosovu.

Danas potpisanim medmorandum utvrđena su područja saradnje Hrvatske
i Kosova u obrani, kao što su tehničko-vojna saradnja i školovanje pripadnika kosovskih oružanih snaga na Hrvatskom vojnom univerzitetu.

Nedavno je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj bila predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Hrvatska je marta 2008. priznala nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online