Petak 15.06.2012.
13:10
Beta

"Euleks zloupotrebljava dogovor"

Bogdanović je danas kazao da su za Beograd "neprihvatljive tenzije" na Kosovu
 

"Naš stav je poznat, a to je da Euleks u ovoj i svakoj drugoj situaciji mora striktno da se pridržava Rezolucije 1244 SB UN i da bude statusno neutralan", rekao je Bogdanović u Lešku na severu Kosova gde je danas predao na upotrebu fiskulturnu salu u Osnovnoj školi "Stana Bačanin".

Ministar je podsetio da treba da se nastavi razgovor Beograda i Prištine u Briselu i da se sada pokušava sa zloupotrebom paragrafa 7 iz dogovora o slobodi kretanja u Briselu. "Mi smo u Briselu dobili usmenu garanciju od Roberta Kupera za sever Kosova zbog specifične situacije", rekao je Bogdanović i dodao da to znači da se na ovoj teritorije ne koriste kosovske tablice.

"To se očito zloupotrebljava", rekao je ministar i izrazio očekivanje da će uskoro početi politički dijalog i da će brzo biti formirana nova Vlada Srbije.

Kosovske vlasti su, kako navode, na osnovu dogovora o slobodi kretanja
u Briselu, donele uredbu po kojoj oduzimaju vozila i registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a koje izdaje MUP Srbije.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je prošle nedelje za agenciju Beta da u sporazumu ne piše da se ne primenjuje na severu Kosova, ali da je tokom sastanaka u Briselu kazao da je reč o specifičnoj sredini gde se odredbe o registracijama ne mogu primeniti. Iz Euleksa je za Betu rečeno da oni samo sprovode sporazum u kome piše da svi sa prebivalištem na Kosovu moraju imati
tablice koje izdaju prištinske vlasti.

Bogdanović je danas kazao da su za Beograd "neprihvatljive tenzije" na Kosovu.

"Mi ne želimo sukobe ni sa Prištinom ni sa međunarodnom zajednicom i ne želimo da se proliva krv. Očekujemo da naredni dijalog bude politički dijalog o severu Kosova jer je tehnički dijalog, koji je do sada vođen, došao u fazu gde postoje izuzetno veliki problemi", rekao je Bogdanović.

Ministar je podržao današnju protestnu vožnju građana sa severa Kosova do prelaza Brnjak i Jarinje i dodao da i zvanični Beograd podržava sve mirne i demokratske akcije.

"Srbi sa severa Kosova uvek će imati podršku od strane države kada brane Kosovo demokratskim i legitimnim sredstvima", rekao je Bogdanović i dodao da su predstavnici Srbije u "stalnom kontaktu sa Euleksom i da oni moraju da prihvate dogovor iz Brisela, a ne da se stavljaju na stranu Prištine".

Govoreći o objektu koji je danas otvorio, Bogdanović je rekao da Srbija "stalno investira ne samo u infrastrukturu, već će Vlada, kao i do sada, nastaviti da ekonomski jača Kosovo, bez obzira naspekulacije pojedinih političkih partija koje tvrde suprotno".

2024 © - Vesti online