Subota 16.06.2012.
01:18
Vesti

Nesavesni roditelji bez povlastica

 Na posebnom obrascu, roditelji treba da potpišu izjavu da im "lična, filozofska, verska ili medicinska" uverenja ne dozvoljavaju vakcinaciju
 

Podaci Ministarstva društvenih službi pokazuju da je 16.557 dece izuzeto od obavezne vakcinacije, pošto su njihovi roditelji između jula prošle i marta ove godine uložili predstavke. Među njima su i članovi Crkve Hristove nauke, jedine organizacije koja ima pravo na automatsko izuzeće.


Postoji zabrinutost da svako deseto dete nije vakcinisano protiv potencijalno fatalnih bolesti kao što je veliki kašalj.


Od 1. jula ove godine, porodice koje primaju porodični poreski popust (Family Tax Benefit Part A), koji tokom tri godine iznosi do 2.100 dolara, mogu da izgube beneficije ukoliko njihova deca zakasne sa četvorogodišnjim programom vakcinacije.

Formular bez potpisa


Medicinsko udruženje Australije obavestilo je lekare opšte prakse da nemaju pravnu obavezu da potpisuju ove formulare. Predsednik Udruženja Stiv Hamblton kaže da pojedini lekari mogu da odbiju da stave potpis.


- Nisu u obavezi da potpisuju. Oni to treba da rade prema sopstvenom nahođenju. Neki doktori će potpisati, da bi nastavili svoj odnos s porodicama.

Roditelji 23.405 dece već su izgubili porodični dodatak u vrednosti od više stotina dolara nedeljno. Preostalih 16.557 koji su izbegli kažnjavanje iskoristili su zakonsku mogućnost koju imaju i drugi roditelji. Na posebnom obrascu, oni treba da potpišu izjavu da im "lična, filozofska, verska ili medicinska" uverenja ne dozvoljavaju vakcinaciju. Ali, oni treba da prilože uverenje potpisano od lekara opšte prakse ili medicinske sestre u kojima se potvrđuje da su upoznati sa prednostima i rizicima ako se vakcina ne primi.


Da bi omogućila roditeljima da od 1. jula ne izgube dečji dodatak, odnosno porodičnu povlasticu, Federalna vlada na svom vebsajtu nudi uputstva kako dobiti izuzeće.


"Dete može da bude privremeno ili stalno izuzeto i ako službeno priznati izvršilac vakcinacije zaključi da bi davanje vakcine bilo medicinski kontraindikativno. Dete takođe može da bude izuzeto ukoliko priznati izvršilac vakcinacije navede da je roditelj podneo obrazac o svojim ubeđenjima koja ga sprečavaju u tome", navodi se na internet-stranici.


Članovi Crkve Hristove nauke ne treba da vakcinišu decu ako imaju pismo službenika crkve u kojem se navodi da je reč o "stalnom članu".

2024 © - Vesti online