Četvrtak 14.06.2012.
19:44
Beta

"Nema novih uslova EU za Srbiju"

 Pregovori Beograda i Prištine "hitni": Majkl Devenport

"Što se tiče novih uslova - nema ih, jasno je to što je istakao Evropski savet decembra (2011.) i ponovo marta kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU", rekao je ambasador za Radio Beograd.

Davenport je ocenio da su pregovori Beograda i Prištine "hitni" i dodao da "razume da to zavisi od formiranja nove vlade", ali je ponovio i da su nastavak dijaloga i sprovođenje postignutih dogovora "jako važni".

Davenport je poručio da Srbija "treba da iskoristi priliku" da nastavi ka EU za šta bi "bilo poželjno" brzo formiranje nove vlade.

"Nadamo se da će vaši lideri i vaš predsednik (Tomislav Nikolić) sada kada će imati obnovljen legitimitet, poslušati nedvosmislenu poruku građana koji su ipak u velikoj većini glasali za proevropske stranke, i da odlučno i hrabro nastaviti političke reforme i normalizaciju odnosa sa susedima; ovo je važna tačka", kazao je Davenport.

Ambasador je ocenio da je dolazak u Beograd komesara za širenje EU Štefana Filea, na inauguraciju predsednika Nikolića, bio "pozitivan signal", a to je i Nikolićev odlazak u Brisel.

To što je Nikolić u svoju prvu posetu danas otputovao u Brisel, "pozitivna je poruka o nameri Srbije u vezi sa evro-integracijom i izazovima u vezi s tim", rekao je ambasador.

Davenport je kazao da su pred EU "veliki ekonomski izazovi" što utiče na političke odnose i stvara "težak kontekst u kojem se vodi debata o daljem širenju i razvoju EU".

2024 © - Vesti online