Četvrtak 14.06.2012.
16:28
Beta

Sanader: HDZ nije lopovska stranka

 Sanader: HDZ nije lopovska stranka
 

U tom slučaju Ivo Sanader i još deset fizičkih i pravnih lica, među kojima i HDZ kao prva stranka koja se tereti za korupciju, optuženi su za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije "Fimi-medija". Oko 4 miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a oko dva miliona kod Sanadera.

Osim u slučaju "Fimi-medija" Sanaderu je u toku objedinjeno suđenje u slučajevima Ina-MOL i Hipo.

 

 

U prvom slučaju mu se sudi za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini, iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

 

 

U istom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hypo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

"Kao gotovo desetogodšnji predsednik HDZ-a kažem i tvrdim da HDZ nije lopovska stranka. Tvrdim da nikakve krivice nema ni na meni ni na HDZ-u, a ovi spinovi služe da se pre početka izvođenja dokaza unese nemir u redove odbrane", rekao je Sanader novinarima u pauzi suđenja u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

On je negirao da je kontaktirao aktuelnog predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako bi od njega tražio da ne pristane na eventualnu nagodbu.

Pojedini hrvatski mediji objavili su danas da će HDZ priznati odgovornost stranke u tom slučaju, kao i da će zatim tužiti bivšeg stranačkog šefa za naknadu štete.

Sanaderov advokat Jadranka Sloković rekla je novinarima da nagodba HDZ-a i tužilaštva nije moguća s obzirom da je postupak u toku. Ona je dodala da bi ukoliko HDZ želi da prizna krivicu i eventualno dobije beneficije to morao da odobri sud.

2024 © - Vesti online