Četvrtak 14.06.2012.
19:56
B92

20 najstrašnijih fimskih smrti

Scena iz filma "Isijavanje"
 

Kritičara "Dejli Telegrafa" Marka Monahana inspirisala je nedavna smrt Henrija Hila čiji je život pretočen u film "Dobri momci“ koji i sam poseduje kultnu scenu brutalnog ubistva Bilija Batsa. Ne želeći da rangira smrti, mešajuće one "prave"“ i one "lažne", poput brojnih smrti Džejmsa Bonda, Monahan nudi svoj izbor dvadeset filmova u kojima je smrt zastrašujuća na različite načine.

Najstariji film na listi predstavlja i najveće iznenađenje, s obzirom na to da je reč o animiranom filmu kompanije "Volt Dizni“. Reč je o ostvarenju "Bambi“ sa nezaboravnom scenom u kojoj umire Bambijeva majka.

"Ovaj primer me još uvek uznemiri kada treba da pišem o njemu. Izvinite", prokomentarisao je Monahan.

Kada je reč o novijim ostvarenjima, na listi se našao prošlogodišnji hit "Šerlok Holms: Igra senki" u kojem glavni junak, koga igra Robert Dauni Džunior, obožava da inscenira svoju smrt.

I legendarna scena u kojoj se glumica Dženet Li tušira, u filmu "Pisho" Alfreda Hičkoka našla se na listi. Kombinujući sugestivnost montaže sa zadivljujućim efektima Hičkom pravi scenu ubistva nožem kojoj nema premca, tvrdi Monahan.

Svoje mesto zaslužili su i Voren Biti i Fej Danavej ulogama u filmu "Boni i Klajd" u kojem tumače ljubavnike koji ginu u vrtlogu strasti i hitaca. "Njihovom smrću rođena je moderna američka kinematografija", smatra Monahan.

"Isijavanje“ Stenlija Kjubrika takođe se našlo na ovoj listi, zahvaljujući sceni u kojoj lik Džeka Nikolsona ubija šefa kuhinje Dika Holorana. Tu je i smrt Džona Harta iz kojeg se "rodio“ vanzemaljac u filmu "Osmi putnik" Ridlija Skota. Veoma je potresna, smatra Monahan, scena iz drugog nastavka filma "Terminator" u kojoj se Arnold Švarceneger spušta u smesu rastopljenog čelika, uspravne glave i uspravnog palca.

2024 © - Vesti online