Četvrtak 14.06.2012.
09:34 >> 11:13h
Srna

Sveštenstvo na Kosovu nema slobodu kretanja

Vladika Teodosije

Vladika Teodosije je u pisanoj poruci vodećim diplomatskim i predstavnicima KFOR-a u Prištini zatražio da se sprovede detaljna istraga kako bi počinioci ovog nedela bili privedeni licu pravde.

Tokom jučerašnje posete ocu Mitrofanu, vladika Teodosije se upoznao sa okolnostima pod kojima je on napadnut, objavljeno je na sajtu Eparhije.

Otac Mitrofan pretučen je u većinski albanskom južnom delu Kosovske Mitrovice, kada su na njega pesnicama i metalnim predmetom nasrnula dvojica nepoznatih napadača. Napad se dogodio oko 10 časova na oko 150 metara od zgrade Skupštine opštine, pored Jugobanke, gde je, kako se navodi, lokalno obezbeđenje posmatralo incident. Otac Mitrofan je išao prema zgradi opštine gde je trebalo da reguliše dokumenta nakon upokojenja njegovog oca, koji je donedavno bio jedan od retkih Srba koji su živeli u južnom delu Kosovske Mitrovice. On je nakon napada prebačen na Hirurško odeljenje mitrovačke bolnice, gde su mu konstatovane povrede glave i ruke.

Nedeljković traži da se kazne napadači na monaha

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković zatražio je od nadležnih organa, pre svih Euleksa i Kfora, da "obave sveobuhvatnu istragu, pronađu i kazne napadače" na monaha Mitrofana.

To je bio napad na srpsku zajednicu, njenu kulturnu baštinu, pravoslavnu veru i kulturu

- To nije samo napad na monaha već i na multietničnost, srpsku zajednicu i njenu kulturnu baštinu, pravoslavnu veru i kulturu, smatra načelnik Okruga i navodi da su na Kosovu "skrnavljeni i paljeni manastiri, crkve i srpska groblja", a da su sada i sveštenici meta napada.

"Smatram da ovaj događaj jasno potvrđuje kakvo je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, koliko su Srbi bezbedni i kakva je zapravo sloboda kretanja", naveo je Nedeljković. Prema njegovim rečima, iz tog događaja međunarodne snage bezbednosti moraju izvući pouku i prestati sa nasilnom integracijom severa u kosovske institucije. Nedeljković je zatražio od tih misija da se "vrate statusnoj neutralnosti i obezbede mir i sigurnost za sve građane na Kosovu i Metohiji bez obzira na nacionalnu, versku i rasnu pripadnost". 

Hitnu istragu zbog napada od Euleksa je zatražio i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

2024 © - Vesti online