Sreda 13.06.2012.
20:51 >> 21:22h
RTS

Moskva: Zašto Hilari Klinton fantazira?

Nema saglasnosti u vezi sa situacijom u Siriji: Hilari Klinton i Sergej Lavrov
 

Naime, ruski analitičari smatraju da je izjava Klintonove potpuno netačna i ne predstavlja ništa osim "praznih reči" i predizborne "histerije" u Vašingtonu.

Glavni urednik magazina Izvoz oružja Andrej Frolov navodi da Rusija već dve decenije ne isporučuje Siriji nove helikoptere, već, prema ugovoru o vojno-tehničkoj saradnji, popravlja i modernizuje letelice koje su isporučene pre 20 ili 30 godina.

Predizborna histerija Vašingtona

 

Predsednik Akademije za geopolitičke nauke i bivši visoki funkcioner Ministarstva odbrane, general-pukovnik Leonid Ivašov istakao je da nema podatke o isporukama helikoptera Siriji, ali da "nema ograničenja u vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Sirije" i da Moskva može da isporučuje tamo bilo koje oružje.

 

"To je pseudooptužba. Kao prvo, Rusija nije ograničena u svom delovanju prema Siriji. Drugo, gospođa državni sekretar nema dokaze, ali sumnja. To je samo predizborna histerija demokrata u Vašingtonu", ocenio je Ivašov.

 

"Borbeni helikopteri isporučeni su Siriji još u sovjetsko vreme. Poslednje isporuke datiraju iz ranih devedesetih godina. Podataka o novim ugovorima za isporuku helikoptera nema", rekao je Frolov.

Sa njim je saglasan i glavni urednik specijalizovanog časopisa Moskovski odbrambeni izveštaj Mihail Barabanov, i objašnjava da je tu reč o helikopterima "mi-24" ili "mi-17" koji su bili na remontu u Rusiji.

I Pentagon kupuje od Rusije

Uprkos činjenici da napadaju Moskvu da naoružava režim u Damasku, američka vojna komanda ostaje pri svom planu da od Rusa kupi borbene helikoptere "mi-17" za avganistansku vojsku.

Lavrov: Ameri naoružavaju sirijsku opoziciju

Američki senatori zaprepašćeni su zbog dogovora sa ruskom firmom "Rosoboroneksport", ali zvaničnici Pentagona smatraju da je sklapanje ugovora s njom jedini način da se ojača flota borbenih helikoptera ruske proizvodnje u Avganistanu.

"Ne kupujemo helikoptere za sirijski režim. Kupujemo helikoptere kao podršku avganistanskom vazduhoplovstvu", rekao je sekretar Pentagona za štampu Džordž Litl.

Senator Džon Kornin je, međutim, u ponedeljak uputio ljutito pismo ministru odbrane Leonu Paneti, u kojem se suprotstavlja kupovini helikoptera "mi-17" od ruske firme.

SAD planira da kupi 21 helikopter "mi-17" za avganistansku vojsku, od "Rosoboroneksporta" do 2016. godine. Ugovor, kojim helikoteri treba da budu isporučeni do 2016. godine, vredan je 375 miliona dolara, a ostavljena je i mogućnost kupovine dodatnih helikoptera u vrednosti od dodatnih 550 miliona dolara.

2024 © - Vesti online