Sreda 13.06.2012.
09:13
Beta

Labris: Zabrana "Obraza" krupan korak ka suzbijanju nasilja

Ustavni sud je zabranio delovanje klerofašističke organizacije "Obraz"

"Labris smatra da je odluka Ustavnog suda, kojim je osuđena ideologija mržnje, krupan korak ka suzbijanju netolerancije i nasilja i civilizacijski otklon od ratnog nasleđa", kaže se u saopštenju Labrisa.

Kako se navodi, osnovne ideje i načela "Obraza" zasnivaju se na mržnji i netoleranciji prema svim manjinama u društvu, kao i na direktnom kršenju ljudskih i manjinskih prava i izazivanju nacionalne i verske netrpeljivosti.

Organizacija Labris je poručila da se nada "daljim pozitivnim merama" i ocenila da je odluka Ustavnog suda da zabrani delovanje "Obraza" samo jedna u nizu pozitivnih odluka u poslednjih godinu dana.

"Ključni argumenti za zabranu su brojne nasilne akcije 'Obraza', među kojima su i organizovani napadi na pripadnike LGBT populacije i policiju na Paradi ponosa u Beogradu 2010. godine", navodi se u saopštenju.

I Parada ponosa pozdravlja zabranu Obraza

Ustavni sud Srbije juče je na predlog Republičkog tužilaštva zabranio delovanje klerofašističke organizacije "Obraz". U zahtevu za zabranu Tužilaštvo je navelo brojne nasilne akcije te organizacije i krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe
"Obraza" Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

2024 © - Vesti online