Sreda 13.06.2012.
03:11
Večernje novosti

Mrkonjić: Ljut sam na Tadića, gura nas ka Tomi

Upro prstom u bivšeg predsednika Srbije: Milutin Mrkonjić
 

Prošlo je svega mesec dana od izbora, otkud toliko nestrpljenje Da nije, ipak, izazvano nekim nagovorima, obećanjima?

- Nestrpljivi su građani, moji građevinci, penzioneri, radnici koji krpe kraj sa krajem i boje se šta nosi sutrašnji dan. Ne pravi se vlada zbog političara i fotelja, nego zbog naroda. Neprijatno me je iznenadila sporost dosadašnjih partnera iz DS.


Zašto optužujete samo demokrate za neuspeh u pregovorima? I vi ste deo tog "dijaloga", možda tražite previše...

- Zato što je situacija čista. Stranke dosadašnje vlade imaju više poslanika nego u prethodnom mandatu. I, šta se čeka?! Ako ćemo da nastavimo dosadašnju politiku i velike državne poslove, zašto ne formiramo vladu. Mi, socijalisti, hoćemo čiste račune.


Bila je moguća nova većina u kojoj bi, pored demokrata i vas, bio i LDP, pa ste to odbili?

- Ne sme vlast u Srbiji da zavisi od državne politike LDP i Čedomira Jovanovića. Zašto u većinu ne bi ušao i URS koji je sada u vlasti? Za socijaliste je Kosovo sastavni deo Srbije, a Republika Srpska bratska i nama najbliža. Sa tom nacionalnom politikom mi se ne kockamo.
 

Dačić idealan premijer

Ima li istine u spekulacijama da je Dačić dobio ponudu od naprednjaka da bude novi premijer?

- Ponavljam, o kadrovskim rešenjima nismo razgovarali ni sa kim. Ali, smatram da bi Dačić na mestu premijera bio idealno rešenje za Srbiju. On se dokazao kao najtalentovaniji političar na našoj sceni i siguran sam da bi bio izvanredan predsednik vlade.

Stvara se u javnosti utisak da ključ buduće vlade ipak drži Dačić, koji bira između socijalista i naprednjaka...

- Pa, nismo mi najjača stranka u parlamentu da možemo da formiramo većinu. Rekli smo da želimo vladu sa DS. Što je ne formiraju? Mi ne kočimo, već sasvim suprotno - insistiramo da se pregovori ubrzaju.


Koliko ćete još čekati Tadića, pre nego što se okrenete SNS?

- Već se kasni. Jer, ako možemo da formiramo većinu i da sastavimo vladu, zašto to ne učinimo? Ukoliko je DS spreman da odustane od politike koju smo zajedno sprovodili u protekle četiri godine, neka to kažu otvoreno. Tada ćemo morati da potražimo partnere na drugoj strani.


Jeste li već nezvanično započeli pregovore sa SNS?

- Sve dok pregovaramo sa DS, nećemo se okretati drugim strankama. Uvek smo bili korektni, jasni i otvoreni. Ali, još jednom apelujem na DS da se presaberu i sastave većinu ako je to moguće.


Rekli ste da očekujete još jedan mandat u Ministarstvu za infrastrukturu? Hoćete li to tražiti i u eventualnim pregovorima sa SNS?

- Nismo pričali o kadrovskim rešenjima, već o principima, politici i ekonomskim potezima nove vlade. Ali, ja sam i sada na gradilištu i posao uopšte nisam prekidao. Hoću da ostavim iza sebe završen Koridor 10 i auto-put od Beograda ka Crnoj Gori. Ti poslovu ne mogu da čekaju da političari mesecima analiziraju po kabinetima ko će sa kim u vladu. Mora se preseći što pre.


Ipak, javno ste pričali da zaslužujete više mandata u budućoj vladi?

- Koalicija SPS-PUPS-JS dokazala je snagu na izborima i dobila veliko poverenje građana. U skladu sa izbornim rezultatima, zaslužujemo sve državne funkcije koje smo do sada obavljali, kao i neke nove. Tako su birači rekli.


Koliko je tačno da i Rusi "guraju" vladu naprednjaka i socijalista?

- Okrenuti smo i Zapadu i Istoku. Volimo Rusiju, ali o vladi se odlučuje u Srbiji.

2024 © - Vesti online