Ponedeljak 11.06.2012.
22:34
rts rs

Tajkun delio antene glasačima

 Ivanišvili je ilegalno delio besplatne antene za satelitsku televiziju potencijalnim glasačima

Sud u Tbilisiju osudio je lidera opozicione koalicije Gruzijski san, tajkuna Bidžina Ivanišvilija, na kaznu od 90 miliona dolara za kršenje zakona o finansiranju političkih organizacija.
 

Kako je sud zaključio Ivanišvili je ilegalno delio besplatne antene za satelitsku televiziju potencijalnim glasačima i nezakonito je obezbedio jeftin transport koaliciji Gruzijski san preko svojih kompanija.

Ivanišvili i njegove kompanije su u martu kažnjeni sa više od tri miliona dolara zbog kršenja zakona o finansiranju političkih organizacija.

Ovo je samo poslednja u nizu visokih kazni protiv tajkuna za koga se smatra da poseduje bogatstvo vredno pet milijardi evra i koji je najavio da će pobediti vladajuću stranku predsednika Mihaila Sakašvilija na izborima ove jeseni.

U svojim političkim porukama obećao je smanjenje nezaposlenosti, porast industrijske proizvodnje, porast penzija i unapređenje socijalnih službi, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Gruzijski san ima gotovo jednake šanse kao Ujedinjeni nacionalni pokret sadašnjeg predsednika.

Hiljade ljudi okupile su se juče u gradu Kutaisi u centralnom delu Gruzije na mitingu podrške opozicionom lideru.

"Niko nas ne može zaustaviti, naša pobeda je neizbežna", rekao je Ivanišvili svojim pristalicama.

Tajkunu je inače, kada je najavio da ulazi u politiku, oduzet gruzijski pasoš zbog kršenja zakona o državljanstvu.

Međutim, ustav je u međuvremenu promenjen tako da je državljanima zemalja članica EU dozvoljeno da učestvuju na parlamentarnim izborima, a Ivanšvili ima francuski pasoš.

2024 © - Vesti online