Ponedeljak 11.06.2012.
15:25 >> 20:23h
rts rs

Šta je File pričao sa stranačkim liderima?

 Nasatavk evrointegracija Srbije: Zaključak razgovora Filea i Tadića

Evropski komesar za proširenje Štefan File razgovarao je sa stranačkim liderima predsednikom DS-a Borisom Tadićem, liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem i predsednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem.
 

File se najpre sastao sa Tadićem. Kako je saopštio DS, u razgovoru je "posebno istaknut značaj nastavka evropskog puta Srbije, reformi i političkih procesa koje taj put podrazumeva".

Tadić je informisao Filea o dosadašnjem toku razgovora o formiranju nove Vlade Srbije i naglasio da DS insistira da ta vlada bude okupljena oko programskih ciljeva "koji podrazumevaju odgovoran pristup o rešavanju problema sa kojima se građani suočavaju".

Evropskim zvaničnicima Fileu i Vensanu Dežeru lider naprednjaka Aleksandar Vučić preneo je da je Srbiji potrebna Vlada koja može da donese promene.

Kako je saopštila Srpska napredna stranka, Vučić je evropskom komesaru za proširenje i šefu Kancelarije EK u Srbiji preneo da se nada da će Srbija umeti da istraje na svom evropskom putu i, istovremeno, uspeti da sačuva svoje vitalne nacionalne interese.

Vučić je zvaničnicima Evropske unije rekao "da je Srbiji potrebna Vlada koja može da donese promene, a da bi ponavljanje istog predstavljalo korak unazad za Srbiju i njene građane.

File se sastao i sa liderom LDP-a koji je rekao da je za Srbiju veoma važno da u što kraćem roku dobije vladu koja će učvrstiti njenu evropsku orijentaciju.

Na sastanku sa Fileom u Skupštini Srbije u Beogradu, Jovanović je dodao da bi nova vlada sa jasnom evropskom orijentacijom "prekinula svako tumaranje zemlje".

Lider LDP-a je istakao da je Srbiji potrebno "hrabro liderstvo" za sprovođenje političkih i ekonomskih reformi, kao i da nova vlada mora biti mnogo efikasnija u procesu evropskih integracija.

"Naredna Vlada mora biti sposobna da vodi odgovornu politiku kako u ekonomiji, tako i na spoljnom i regionalnom planu", rekao je on i naglasio da "evropska Vlada može biti izgrađena samo na evropskom sistemu vrednosti".

Evropski komesar doputovao je na inaguraciju predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa kojim je, prethodno imao i bilateralne razgovore.

Uoči dolaska u Srbiju File je istakao da Brisel želi da se dobri odnosi između EU i Srbije nastave, a da EU očekuje brzo formiranje vlade u Beogradu.

2024 © - Vesti online