Ponedeljak 11.06.2012.
19:00 >> 19:44h
Beta

"Treba da ispunite evropska očekivanja"

Štefan File i Tomislav Nikolić
 

"Srbija mora da uradi ozbiljan posao pre otvaranja pregovora o pridruživanju. U oktobru ćemo razmotriti napredak, pre svega u dijalogu Beograda i Prištine, nema skrivenih zahteva", rekao je File u Beogradu na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Evropski komesar je rekao i da je "od najveće važnosti" da Nikolić kao novi predsednik Srbije ispuni obećanja koja je dao srpskom narodu u vezi sa nastavkom reformi i približavanja EU.

File je rekao da Srbija mora da nastavi reforme, a kao posebno važne istakao je borbu protiv korupcije i sprovođenje reformi u pravosuđu.

"Došao sam da naglasim da je potrebno zadržati ritam u evropskoj politici i da na dnevnom redu sledeće vlade evropske reforme budu u samom centru pažnje", rekao je evropski komesar za proširenje i kao posebno važnu naglasio regionalnu saradnju.

File je Nikoliću rekao da građani Srbije i regiona od njega očekuju da kao novi šef države pomogne u daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji.

"Treba da ispunite očekivanja vašeg naroda i čitavog regiona i da Srbiju prbiližite EU. Evropska unija želi napredak Srbije i ja sa nestrpljenjem očekujem produbljivanje saradnje sa vama i srpskim institucijama", rekao je File u obraćanju na prijemu povodom stupanja na dužnost novog predsednika Srbije.

File je ukazao da se Srbija suočava sa mnogim izazovima i da je važno da se nakon izbora 6. maja državne institucije vrate na posao i nastave reforme.

"Ima mnogo izazova u kontekstu ekonomske i finansijske krize. Građani Srbije očekuju sveobuhvatan odgovor radi očuvanja makroekonomske stabilnosti i stvaranja radnih mesta", rekao je File i poručio da EU "deli zabrinutost" zbog problema i da će biti "najsnažniji saveznik" Srbije.

"Evropska unija će biti vaš najsnažniji saveznik, stajaćemo rame uz rame sa vama i građanima srbije", istakao je File na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i javnog života Srbije i strane diplomate.

2024 © - Vesti online