Ponedeljak 11.06.2012.
12:12
A. Krasojević - Vesti

Srbiji 12,7 miliona franaka

Švajcarska pomaže siromašne: Didije Burkhalter

Pojedini poslanici u Bernu upozorili su kako ova "pomoć" nije uvek davala i najefikasnije rezultate na terenu, pa je doneta i prateća odluka da se ubuduće više pažnje posveti "razvoju saradnje sa privatnim sektorom i nevladinim organizacijama u državama koje primaju tu pomoć".


Ministar inostranih poslova Švajcarske Didije Burkhalter rekao je da "ovi krediti nisu samo jedan vid pomoći, već bi trebalo da posluže za finansiranje i razvoj industrije" i dodao da je Švajcarska, pored Švedske, Norveške i Luksemburga "u vrhu država koje nastoje da pomognu razvoju drugih širom sveta.


- Godišnje ćemo izdvajati od predviđene sume po 2,8 milijardi franaka, što je dokaz naše čvrste rešenosti da i dalje negujemo princip solidarnosti - istakao je Burkhalter.
U toku rasprave u parlamentu u Bernu čuli su se i predlozi da bi pomoć delimično trebalo usloviti i vezati za probleme azilanata. Većina poslanika odbacila je ovaj predlog kao "neodrživ i nepotreban".


Prema studiji "Bezbednost", koju je objavio nedavno ETH iz Ciriha, više od 63% Švajcaraca zalaže se i odobrava veću pomoć i podršku državama širom sveta.
- Ako mi pomognemo drugima da pobede siromaštvo, imaćemo manje problema sa ilegalnim migrantima - rekao je jedan od poslanika, ne želeći da mu se spominje ime.
Ova pomoć nerazvijenim zemljama u ukupnom iznosu od 11 milijardi franaka trebalo bi da se realizuje do 2016. godine, pri čemu je za istočnu Evropu razervisano milijardu i sto miliona franaka.

Saradnja sa Srbijom


Švajcarska kancelarija za saradnju otvorena je u Beogradu 1991. godine, a zajednički je vode Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
i Državni sekretarijat pri Ministarstvu za ekonomske poslove (SECO). Ona deluje pri ambasadi u Beogradu kao posrednik između strateškog planiranja i praktičnog sprovođenja, ali i između partnera u Švajcarskoj i Srbiji.


2024 © - Vesti online