Ponedeljak 11.06.2012.
12:02
J. L. Petković - Vesti

Dijaspora kupuje imanja za izbeglice

Živadin Jovanović

Fond je osnovan 1999. godine prilozima srpske dijaspore i prijatelja srpskog naroda iz inostranstva, ali je od 2001. do septembra 2008. godine bilo blokirano više od tri miliona evra.


Živadin Jovanović, predsednik Fonda, ističe da je reč o humanitarnoj organizaciji koja rešava urgentne slučajeve i pomaže očuvanje kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u matici i rasejanju. Skupštini su, dodaje, prisustvovali istaknuti predstavnici srpskog rasejanja sa svih kontinenata, a najviše iz evropskih zemalja odakle je stiglo oko tri četvrtine sredstava Fonda.


I u ovoj godini nastavljate sa akcijama?

Šteta zbog blokade


Zamrzavanjem novca Fond je bio prilično oštećen?
- Da, oštećeni smo osmogodišnjom blokadom novca, a onda su nam sredstva koja su bila u devizama vratili u dinarima, pa smo i tu izgubili. Tražimo od države isplatu kamate za novac koji je bio blokiran sve te godine, kao i sredstva za sudske troškove.

- Sledeće akcije su kupovina napuštenih seoskih imanja za smeštaj izbeglica sa troje i više dece. U ovoj godini za to ćemo potrošiti 100.000 evra, i nadamo da ćemo zbrinuti oko 15 porodica. Povodom toga bićemo u kontaktu sa lokalnim samoupravama u Vojvodini, ali i u centralnoj Srbiji da bismo našli šta je najpovoljnije i gde je najveća gravitacija izbegličkih porodica.


Planirate i pomoć Vukovoj zadužbini?
- Ako država prihvati, predviđamo da izdvojimo oko 70.000 evra za rekonstrukciju Vukove zadužbine. To je zgrada u centru Beograda, gde oko 800 kvadratnih metara svakodnevno propada. To zdanje je prvo Ministarstvo prosvete Kraljevine Srbije, pod zaštitom je države, a propada bez vrata i sa krovom koji prokišnjava. Očigledno da je daleko od očiju zaposlenih u Nemanjinoj i na Andrićevom vencu. Ukoliko se država saglasi, mi bismo investirali u obnovu, i nadamo se da bi tu jednoga dana mogli da smestimo i kancelariju Fonda dijaspore za maticu, Fonda Sanja Milenković, biblioteku pisaca iz dijaspore i onih koji su o dijaspori pisali. Jednom rečju, da oživimo tu zgradu i napravimo mestom kulturnih aktivnosti.


Koliko je Fond do sada uložio u Srbiji?
- Fond je do sada utrošio četiri miliona evra u razne infrastrukturne i humanitarne projekte. Od te sume, tri miliona je uloženo u periodu između 1999. i 2000. godine, a potom su nam blokirana i oduzeta sredstva. Kada su nam vraćena u septembru 2008. godine, od tada je Fond pomogao razne projekte sa oko 600.000 evra, između ostalog i otklanjanju posledica zemljotresa u Kraljevu sa 150.000 evra, rekonstrukciju bolnice u Aranđelovcu sa 100.000 evra, izgradnju obdaništa Đurđevak u Brnjici kod Gračanice sa 70.000 evra. Uložili smo i oko 100.000 evra za trajno zbrinjavanje izbegličkih porodica sa troje i više dece, kupovinu kuća i imanja za najugroženije izbeglice i raseljenje osobe u Srbiji i Republici Srpskoj. Data je višekratna pomoć đacima osnovnih i srednjih škola i studentima sa Kosova i Metohiju, a u pitanju je više od 3.000 lica iz centara za kolektivni smeštaj porodica sa Kosova. Osim materijalne pomoći, dobili su školski materijal i knjige. 

2024 © - Vesti online