Ponedeljak 11.06.2012.
00:46
Press

Dačić: Ne pregovaram sa SNS-om

Lider SPS-a, ipak, u izjavi za ''Pres'' najoštrije je demantovao te navode. Na pitanje da li pregovara sa SNS-om o formiranju vlade i da li je zbog toga došlo do zastoja u pregovorima sa DS-om, on kaže: ''To su gluposti."


- Nisam promenio mišljenje, ne pregovaram o koaliciji sa SNS-om. Dogovor sa DS-om i dalje važi, čekamo da oni skupe parlamentarnu većinu i izađu pred nas sa tim predlogom, pa da se dogovorimo o daljem radu, programu i podeli odgovornosti - kaže za beogradski list Dačić.

To su gluposti: Ivica Dačić

Ono što i dalje predstavlja kamen spoticanja u formiranju te većine jeste što bi Tadić radije u njoj video Preokret, a Dinkić URS. Oko nezvaničnog predloga demokrata da se za početak formira koalicija od 126 poslanika koji su već podržali SPO, manjine i dva poslanika Maje Gojković, socijalisti se još nisu izjasnili.


U takvoj situaciji, kako saznaje ''Pres'', naprednjaci su ušli u igru i Dačiću nezvanično ponudili mesto premijera u vladi SNS-SPS koju bi manjinski podržavala Demokratska stranka Srbije. Navodno bi iza takve koalicije stala Rusija.


Druga kombinacija je da se Mlađan Dinkić okrene naprednjacima, što provejava iz njegovih poslednjih izjava. Iz URS-a ipak i dalje kažu da ne razmišljaju o koaliciji s naprednjacima, a ''Pres-u'' je u vrhu stranke potvrđeno da će se Dinkić sastati sa demokratama.


- Sastanak DS-s i URS-a biće održan danas i na njemu će Dinkić izložiti demokratama kao nultu tačku daljih razgovora da se prestane s kupovinom njihovih poslanika. Ukoliko DS to odbije, tog trenutka prestaju svaki razgovori s njima - kažu nam u URS-u.


Da su sve varijante moguće, ali da je ipak verovatnija kohabitaciona vlada, ocenjuje politički analitičar i profesor na FPN-u Zoran Stojiljković.


- Izborni rezultati pokazuju da je ključ formiranja vlade u rukama Ivice Dačića i mislim da je verovatnija situacija u kojoj će Tomislav Nikolić biti predsednik države, a u vladi se naći manje-više iste stranke koje su i prethodne četiri godine bile na vlasti. Prosto, SPS-u je bitno da zadrži evropsku orijentaciju, legitimitet u socijaldemokratskim krugovima u kojima je i DS - smatra Stojiljković.

2024 © - Vesti online