Nedelja 10.06.2012.
12:29
Srna

"Tek ćemo videti kakav je Nikolić"

 Drina granica objedinjavanja: Milorad Dodik
 

Ističući da je normalno da prisustvuje inauguraciji novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Dodik je poručio da se "srpske države, i Republika Srpska i Srbija" moraju jačati.

"To možemo samo poverenjem ljudi u institucije sistema, a ne uvlačenjem stranaca da mešetare ovde", rekao je Dodik, te napomenuo da je "svim narodima u okruženju dozvoljeno da se homogenizuju, samo je, izgleda, Srbima zabranjeno".

Dodik je istakao da on nema krupnih političkih razlika sa Nikolićem, te da je kao predsednik Republike Srpske spreman da sarađuje sa svima.

"Nemam /krupnih političkih razlika/, ali videćemo od tema koje se budu pojavljivale. Granica na Drini treba da bude linija koja će nas objedinjavati", rekao je Dodik za beogradsku "Politiku".

On je naglasio da je Republika Srpska razvila autentničnu politiku, da će sa svima sarađivati, ali nije spremna da žrtvuje autentične interese za bilo kakvu vrstu podaništva ili poslušništva, "pa ni prema Srbiji".

On je istakao da Republika Srpska veoma uvažava poziciju Srbije i to potkrepio primerom kako je Banjaluka reagovala kada je proglašena jednostrana nezavisnost Kosova.

"Odličan trenutak za Republiku Srpsku bio je 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Tada je Srpska imala dobru priliku da uradi po istom principu, ali smo videli da Srbija, odbranom svog teritorijalnog integriteta, neće to podržati. Mi moramo da budemo na strani Srbije", naglasio je Dodik.

On je upozorio da je opasno po srpski narod da lider LDP-a Čedomir Jovanović dobije legitimitet ministra u Vladi Srbije "sa kojim će hodati sutra po regionu i Evropi, gde će klevetati Republiku Srpsku i srpski narod".

2024 © - Vesti online