Nedelja 10.06.2012.
09:54
Blic

Srpsko državljanstvo uzelo 300.000 stranaca

 Status državljana Srbije od 2004. do danas izgubilo je oko 37.500 ljudi, a dobilo 300.000
 

- Zahteve najčešće podnose radi pribavljanja ličnih dokumenata i ostvarivanja prava koja su uslovljena statusom državljanstva Republike Srbije, kao što su pravo na zapošljavanje, školovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, i druga prava - dodaju u Ministarstvu.

Šta je strancu potrebno za dobijanje srpskog državljanstva

 

da je punoletan i da mu nije oduzeta poslovna sposobnost
 

da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u državljanstvo Srbije
 

da je do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije
 

da ima overenu kopiju odobrenja za stalno nastanjenje u Republici Srbiji
 

overenu fotokopiju lične karte za strance
 

potvrdu - garanciju nadležnog inostranog organa da će otpust dobiti ako bude primljen u srpsko državljanstvo ili rešenje o otpustu iz stranog državljanstva
 

dokaz o uplaćenoj naknadi u iznosu od 14.790 dinara.

Među stranim državljanima koji su od 1. januara 2004. do danas dobili državljanstvo Srbije, najviše je bilo onih koji su bili upisani u evidencije državljana republika bivše SFRJ koji su imali prijavljeno prebivalište u Srbiji u vreme prestanka državne zajednice Srbije i Crne Gore. Slede oni koji su poreklom vezani za Srbiju i oni koji su iz susednih država u Srbiju došli kao izbegla i prognana lica.

S druge strane, status državljana Srbije od 2004. do danas izgubilo je oko 37.500 ljudi, i to odricanjem, odnosno otpustom iz državljanstva Republike Srbije.


- Najviše otpuštenih lica bilo je 2005. i 2007. godine, kada je iz državljanstva otpušteno po 7.000 lica, a najmanje 2009. godine kada je otpušteno njih oko 2.000 - kažu u MUP-u.


Najčešći razlog za odricanje, otpust, odnosno prestanak državljanstva jeste, kako kažu, regulisanje državljanskog statusa, pribavljanje ličnih dokumenata i ostvarivanje prava koja proističu iz državljanstva u državama u kojima naši državljani borave.


U Ministarstvu podesćaju da se zahtevi za sticanje i prestanak državljanstva Srbije podnose u organizacionim jedinicama MUP-a i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u inostranstvu.


- Uz zahtev za sticanje i prestanak državljanstva, podnosilac plaća i taksu čija visina zavisi od zakonskog osnova za sticanje državljanstva. Najnižu taksu u iznosu od 820 dinara plaćaju izbegla, prognana ili raseljena lica. Tolika je i taksa za donošenje rešenja za utvrđivanje državljanstva - objašnjavaju u MUP-u.


Za upis u evidencije državljana Srbije taksa iznosi 1.850 dinara, za sticanje državljanstva po međunarodnim ugovorima 7.500 dinara, dok je za ostale slučajeve prijema u državljanstvo propisana taksa od 14.790 dinara.


- U skladu sa zaključkom Vlade od 16. marta ove godine, zahtevi za sticanje i prestanak državljanstva mogu se podneti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u regionu (Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija, Mađarska, Rumunija i Albanija bez naplate takse - kažu u MUP-u.

2024 © - Vesti online