Nedelja 10.06.2012.
10:28
Vestionline

"Pomozite, škola zarađuje na našoj deci!"

 Ako se požale na uslove rada, prete im
 

Studenti su "dužni“ da stručnu praksu odrade u određenim ugostiteljskim objektima, praksa traje tri meseca, student dobija nadoknadu u iznosu od 100 evra, a škola 50 evra. Roditelji kažu da je matematika prosta: 500 učenika po godini, pomnoženo sa prvom, drugom i trećom godinom, pa sve to puta tri meseca: to je 500.000 evra koje idu školi, navode oni.

Pošto roditelji treba da obezbede i uniformu u kojoj će deca obavljati praksu, škola i tu posreduje, pa je i kupovina uniforme dodatnih100 evra. Školarina je oko 80.00 - 90.000 dinara, a prijava ispita 1.000 dinara. 

"Studenti umesto da rade ono što bi trebalo da rade na praksi, već obavljaju najprljavije poslove u tim ugostiteljskim objektima u kojima su raspoređeni, rade u većini objekata svaki dan bez pauza i slobodnih dana, a smene su po 8 sati, a negde i do 14-15 sati", pišu zabrinuti roditelji.

"Ukoliko se naša deca slučajno žale na to što rade, odnosno što rade poslove koje ne bi trebali po planu i programu (da ribaju podove, sudove, čaše, nose stolove i stolice) ili ukoliko se slučajno žale na neljudske uslove rada, na dužinu boravka na nogama bez prava na pauze ili ukoliko su slučajno bolesni, momentalno dobijaju direktne pretnje od "menadžera“ ili vlasnika ugostiteljskog objekta da im neće potpisati praksu i da neće moći da ispune zadate uslove za bodove. Isto tako, osoblje ugostiteljskih objekata viču, naređuju, prete, vređaju i zlostavljaju našu decu", navodi se u pismu koje je dostavljeno medijima.

2024 © - Vesti online