Subota 09.06.2012.
22:04
Beta

Jeremić: Glasanje u UN referendum o Srbiji

Vuk Jeremić
 

"Vodili smo aktivnu, pozitivnu kampanju, pričali zašto je dobro da Srbija predsedava. I naši rivali Litvanci su se opredelili da im u centru pažnje bude Srbija i objašnjavali zašto ne treba da bude predsedavajuća", rekao je Jeremić za RTS.

On je odbacio spekulacije da bi Srbija mogla da ima problema u evrointegracijama, jer je njegov protivkandidat Dalijus Čekuolis iz Litvanije, koja je članica EU.

"Mi smo glasanje završili sa osam glasova iz EU i to je za nekog ko nije član EU jako dobar rezulat", rekao je Jeremić i dodao da su evropski glasovi odneli prevagu.

Jeremić je istakao da su za Srbiju juče glasale i neke veoma uticajne zemlje EU.

Upitan da prokomentariše ocenu da su izborom Jeremića Rusija i Srbije "nadigrale" zemlje članice EU i SAD, Jeremić je kazao da podrška Moskve u UN nije iznenađenje.

"Ovo je bila velika diplomatska utakmica - kao neka vrsta finala svetskog prvenstva. Rusija je snažno podržala Srbiju, ali to nije iznenađenje, pošto nas Rusija podržava u svim pitanjima u UN", rekao je Jeremić.

Generalna skupština UN izabrala je ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg sbog narednog, 67. zasedanja koje počinje 18. septembra.

Za Jeremića je glasalo 99 delegata, a za drugog kandidata, ambasadora Litvanije pri UN Daliusa Čekuolisa 85 delegata.

2024 © - Vesti online