Subota 09.06.2012.
18:19
Beta

SVM ne želi ulogu u budućoj Vladi Srbije

Lider SVM Ištvan Pastor
 

"Postoji sporazum da očuvamo ona mesta u parlamentarnim odborima u kojima smo i do sada imali mesta, uključujući i funkciju predsednika Odbora za evropske integracije, kao i članstvo u delegaciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope", rekao je Pastor za današnji Mađar so.

Potvrđujući dogovor sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem o uzajamnom partnerstvu, Pastor je potvrdio da to savezništvo znači da će SVM biti deo parlamentarne većine koju će činiti stranke i savezi okupljeni oko DS-a, ali da SVM ne želi da preuzme ulogu u vladi.

Pastor je rekao da SVM na pokrajinskom nivou, pored učešća u skupštinskoj većini, želi da se prihvati i učešća u Vladi Vojvodine, jer je reč o velikoj koaliciji u kojoj su stranke i sa većim brojem mandata nego što ih ima SVM.

"Verujem da mi imamo realne šanse da zadržimo Sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, odnosno da u svim ostalim svoje ljude postavimo na mesta zamenika sekretara koji mogu da zastupaju naše interese. Verujem da će do kraja juna već biti formirana vlada", rekao je Pastor.

Govoreći o partnerstvo SVM i DS na lokalnom nivou, Pastor je ocenio da je reč o "izuzetno složenim procesima, jer SVM u pojedinim mestima demokrate doživljava kao protivnike i obrnuto.

"U takvoj situaciji je prilično teško lokalne političare postaviti za isti sto. Međutim, to je za obe strane važno. Ako mi želimo da sprovedemo izbornu volju, onda nemamo mogućnost izbora i treba da sarađujemo sa onima s kojima može da se uspostavi većina", rekao je Pastor.

Dodao je da su pregovori počeli i da je princip da stranka koja ima više mandata daje gradonačelnika, a ona sa manjim brojem predsednika skupštine.

2024 © - Vesti online